Femur trokanterik bölge kırıklarında proksimal femur çivisi ile tedavinin erken erken dönem klinik sonuçları
Early clinical results of femur intertrochanteric fractures treated with proksimal femoral nail
  1. Tez No: 474629
  2. Yazar: FATİH ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi, intertrokanterik femur kırığı, proksimal femur çivisi, operative treatment, surgery, Cerrahi tedavi, intertrochanteric femur fracture, proximal femoral nail Author: Fatih ÇOLAKOĞLU, M.D. Counsellor: Serkan BİLGİÇ, M.D. Associate Professor of Orthopaedics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
S.B.Ü. Sultan Abdulhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde düzenlenen bu çalışmada amacımız, kliniğimizde intertrokanterik kırık nedeniyle proksimal femoral çivi uygulanmış hastalarımızın klinik ve radyolojik sonuçlarını retrospektif olarak değerlendirmekti. Kliniğimizde Mart 2010–Mayıs 2016 tarihleri arasında femur trokanterik bölge kırığı tanısıyla proksimal femur çivisi uygulanmış 32 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 16'sı (%50) erkek, 16'sı (%50) kadın idi. Ortalama yaş 83'tü (57- 97). 29 (%90) hastada kırık basit travmayla oluşmuştu. 2 hasta merdivenden düşmüş, 1 hasta da trafik kazası geçirmişti. Hastaların kırık sınıflamasında AO sınıflaması kullanıldı. Kemik kalitesine Singh indeksiyle bakıldı. Fonksiyonel sonuçları değerlendirirken Harris kalça skorlama sistemi kullanıldı. Ortalama takip süresi 14,8 (12-18) ay idi. Ameliyat süreleri incelendiğinde ortalama 67,5 (45-120) dakika olarak hesaplanmıştır. Dizilim ve deplasman grafilerle kontrol edildi. 7 (% 22) hastada redüksiyon kabul edilebilir, 25 (% 78) hastada iyi olarak değerlendirilmiştir. Cerrahi sonrası çekilen grafilerde femur boyun-cisim açılarının ortalaması 129,2° (120°- 140°) olarak bulundu. 1 hastada 18. ay kontrolünde ters Z-efekti gözlendi. Sadece laterale migre olan vida çıkarıldı. Cerrahi gerektirir başka komplikasyon gözlenmedi. Harris kalça skorları değerlendirildiğinde 86-100 arasında puan alan 9 (% 28,1) hastada mükemmel sonuç, 71-85 arasında puan alan 15 (% 46,8) hastada çok iyi sonuç, 61-70 arasında puan alan 5 (15,6) hastada iyi sonuç, 41-60 arasında puan alan 3 (%9,3) hastada orta sonuç elde edilmiştir. Çalışmamızın sonucunda intertrokanterik femur kırıklarında tedavi seçeneklerinden biri olan proksimal femur çivisi ile başarılı klinik ve fonksiyonel sonuçlara ulaştığımız saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to retrospectively analyze the radiologic and functional results of patients with intertrochanteric femur fractures treated with proximal femoral nail (PFN) at S.B.U. Sultan Abdulhamid Han Teaching Hospital Orthopaedics and Traumatology Clinic. This study included 32 patients, 16 (%50) male and 16 (%50) female patients who were treated with PFN for intertrochanteric fractures between March 2010-May 2010. Mean age of patients was 83 (57-97) years, fracture caused by a simple fall in 29 (%90) patients. 2 of the patients fell down at stairs. 1 had a motor vehicle accident. We used AO classification for the fracture, Singh index for bone quality, Harris Hip Score for functional results. Mean fallow up was 14,8 (12-18) months. Mean operation time was 67,5 (45-120) minutes. We controlled the X-ray to evaluate sequence and displacement. Reduction was acceptable in 7 (% 22) patients and good in 25 (% 78) patients. Postoperative mean collodiaphisial angle was 129,2° (120°-140°). We have seen opposite Z-effect in 1 patient during 18. month follow up. Only migrated screw removed by surgery. We did not see any other complication that need surgery. Harris hip scores were between 86-100 at 9 (% 28,1) patients, 71-85 at 15 (% 46,8) patients, 61-70 at 5 (15,6) patients, 41-60 at 3 (%9,3) patients. Our study showed good radiological and functional results achieved by applying PFN to faractures of trochanteric region.