Yoğun bakım ünitelerinde kan kültürlerinden izole edilen karbapenem dirençli A. baumannii complex izolatlarında kolistin heterojen direncinin ve buna etki eden bazı faktörlerin araştırılması
Investigation of colistin heteroresistance and some factors effecting on heteroresistance among the carbapenem resistant A. baumannii strains isolated from the intensive care units
  1. Tez No: 344194
  2. Yazar: DENİZ GAZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜŞERREF TATMAN OTKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, karbapenem direnci, heterodirenç, kombinasyon, kolistin, Acinetobacter baumannii, carbapenem resistance, heteroresistance, combination, colistin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Acinetobacter baumannii complex (ABC) hastane enfeksiyonlarında en önemli etkenlerdendir. Çoklu ilaç dirençli ABC enfeksiyonlarında kullanılan karbapenemlere karşı direnç gelişmeye başlamıştır. Kolistin, karbapenem dirençli ABC (CR-ABC) enfeksiyonlu hastalarda kullanılabilecek seçeneklerdendir, ancak son zamanlarda kolistin için de heterodirenç/direnç bildirilmeye başlanmıştır. Amaç: Hastanemizde izole edilen CR-ABC suşlarında, kolistin heterojen direnç oranını ve antimikrobiyal kullanımı ile heterojen direnç seçilimi ve/veya direnç gelişimi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Standart ABC suşu ve yoğun bakımda kan kültüründen izole edilen bir suşu kullanarak, kolistin ile rifampisin, tigesiklin, gentamisin ve flukonazol ikili kombinasyonlarının heterodirenç/direnç oranı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem-Bulgular: Yoğun bakım ünitelerinde kan kültürlerinden izole edilen otuzbir CR-ABC izolatı ve ATCC 19606 ABC suşu üzerinde heterojen direnç analizi yapıldı, hiçbir suşda heterodirenç saptanmadı. Seçilen bir CR-ABC suşunda ve standart suşda yapılan populasyon analizi sonuçları önceki heterodirenç araştırması sonuçlarını doğruladı. Gizli heterodirenç/direnci ortaya çıkarabilmek için, izolatlar sub-inhibitör konsantrasyonlarda kolistine maruz bırakıldığında tüm izolatlarda kolistine direnç gelişti. Standart suş ve seçilmiş izolat üzerinde kolistin için time-kill çalışmaları yapıldığında her iki suşda tüm konsantrasyonlarda 6. saatten sonra yeniden üreme gözlemlendi. Kombinasyon denemelerinden kolistin-rifampisin, kolistin-tigesiklin kombinasyonları sub-inhibitör dozda bile kolistin dirençli alt populasyonların üremesini engelledi. Kolistin-gentamisin kombinasyonu ATCC suşu için etkili iken, klinik izolat için 64xMİK dozuna kadar etkili olamadı. Sadece kolistin ve kolistin-flukonazol kombinasyonu etkisiz bulundu ve her iki suş da kolistin dirençli klonlara dönüştü. Sonuç: Uygunsuz kolistin kullanımı ile bu antibiyotiğe karşı direnç kolaylıkla gelişebilir. Bunu engellemek için kolistin, önerilen antibiyotikler ile kombine olarak uygun dozda kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
A.baumanii complex (ABC) is one of the significant agents at nosocomial infections. Resistance has begun to develop against carbapenem group which was a choice for treatment of multiple resistant ABC infections. Colistin can be used at the patients infected by carbapenem resistant ABC (CR-ABC), but recently resistance and heteroresistance have been reported for colistin Aim: In this study, we aimed to investigate the colistin heteroresistance rates among the CR-ABC strains in our hospital, search the relation between the use of antimicrobials and heteroresistance selection and/or resistance development. We also aimed to find the effects of colistin and its combinations with rifampicin, tigecycline, gentamicin, and fluconasole, on the rate of heteroresistance/resistance using standart A. baumanii strain and a clinical blood culture isolate from our ICUs. Method and results: Heteroresistance analysis was performed on the thirty-one CR-ABC isolates from ICUs and a standart ATCC 19606 ABC strain. None of the strains were found heteroresistant after analysis. The population analysis studies on the standart strain and chosen clinical isolate, confirmed the previous heteroresistance investigation results. To search out the hidden heteroresistance-resistance, all of the isolates were exposed to colistin at sub-inhibitor concentrations. Colistin resistance developed at all of these isolates. A rapid re-growth was observed after 6th hour on both the standart strain and chosen clinical isolate during colistin time-kill studies. Colistin-rifampicin, colistin- tigecycline combinations were found effective and prevented growth of the colistin resistant sub-populations even at sub-inhibitory doses. Gentamicin-colistin combination was also effective on ATCC strain, but this combination wasn?t found effective for the clinical isolate until 64xMIC colistin concentration. Colistin alone and colistin-fluconasole combination were ineffective, so all the strains transformed to resistant clones. Conclusion: Resistance to colistin can easily develop because of inappropriate use of this antibiotic. So to prevent this, colistin should be used combined with suggested antibotics.