Parkinson hastalarının manyetik rezonans incelemesinde 'susseptibilite ağırlıklı görüntüleme' sekansının tanıya katkısı
Contribution of 'susceptibility weighted imaging' sequence in magnetic resonans imaging of Parkinson's disease patients to diagnosis
- Tez No: 344199
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN BÜYÜKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Demir, manyetik rezonans görüntüleme, Parkinson hastalığı, SWI, Iron, magnetic resonance imaging, Parkinson disease, SWI
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığından sonra görülen en sık nörodejeneratif hastalık olup 60 yaş üstü toplumun %2?sinde görülmektedir. Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarda ve yaşla beraber beyinde bazal gangliyonlarda demir miktarı artmaktadır. Bu çalışmada, Parkinson hastalarında bazal gangliyonlardaki demir birikiminin susseptibilite ağırlıklı görüntüleme (SWI) ile değerlendirilerek, bu sekansın tanıya katkısının araştırılması amaçlandı. Yöntem ve gereç: Hastanemiz nöroloji polikliniğinde klinik olarak Parkinson hastalığı tanısı almış 35 hasta ile yine nöroloji polikliniğine baş ağrısı nedeniyle başvurmuş benzer yaş grubundan, bilinen bir hastalığı olmayan 19 kontrol hastası çalışmaya alındı. Hastaların var olan manyetik rezonans görüntüleri retrospektif olarak incelendi ve kontrol grubunun görüntüleriyle karşılaştırıldı. Hastaların demografik verileri, hastalık süreleri, tanı alma yaşı ve Parkinson hastalığı klinik skorları kaydedildi. SWI sekansında bazal gangliyonlardan intensite ölçümleri yapıldı. Elde edilen ölçümlerden kantitatif sinyal analizi yapmak amacıyla sinyal-gürültü oranı (SNR) hesaplandı. Bulgular: SWI sekansında bazal gangliyonlardan yapılan SNR ölçümleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p0,05). Sonuç: Manyetik rezonans görüntülemede SWI sekansı Parkinson hastalığının tanısını destekleyici bir yöntem olarak kullanılabilir ancak hastalığın klinik şiddeti, tarafı ve progresyonunu göstermede SWI sekansı çok yararlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background and purpose: Parkinson disease is the second most common neurodegenerative disease after Alzheimer disease and it is seen in 2 % of the population older than 60 years of age. In neurodegenerative diseases like Parkinson diseaese and with advancing age iron content in basal ganglia of the brain increases. In the present study the contribution of susceptibility weighted imaging (SWI) to the diagnosis of Parkinson disease was evaluated by investigating iron deposition in the basal ganglia of Parkinson disease patients. Materials and methods: 35 patients who had a clinical diagnosis of Parkinson disease and 19 patients with a diagnosis of headache from the neurology clinic of our hospital from a similar age group were selected. Magnetic resonance images of the patients were compared retrospectively with the images obtained from the control group. Demographic data, disease duration, age of first diagnosis and Parkinson clinical scores of the patients were recorded. Intensity measurements of the basal ganglia were obtained in SWI sequence. To make a quantitative analysis signal-noice ratio (SNR) was calculated from obtained measurements. Results: SNR results obtained from the basal ganglia with SWI sequence were significantly lower in the patient group compared with that from the control group (p0,05). Conclusion: SWI sequence of magnetic resonance imaging may be used as supporting method for the diagnosis of Parkinson disease but it was not found very helpful in evaluating clinical severity, side of involvement and progression of the disease.