Parkinson hastalarının manyetik rezonans görüntülerinde Cerebellum'un volumetrik ölçümlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of volumetric measurements of the Cerebellum in magnetic resonance images of Parkinson's patients
- Tez No: 954865
- Danışmanlar: PROF. DR. PAPATYA KELEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Cerebellum, Parkinson's Disease, Volbrain, Magnetic Resonance Imaging, Volumetrik Changes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Parkinson hastalarının manyetik rezonans görüntülerinde cerebellum'un hacimsel ölçümlerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Araştırma, Parkinson hastalarının cerebellum yapılarında gerçekleşen anatomik değişiklikleri ortaya koymak için tasarlanmıştır. Yapılan değerlendirmeler ile cerebellum'un Parkinson hastalarında ne ölçüde değişebileceği ve bu değişikliklerin hastalığın seyri üzerindeki olası etkileri ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Cerebellum ve lobüllerinin volumetrik ölçümlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi için gerekli etik kurul ve kurum izinleri alındı. Çalışma için 60 Parkinson hastası ve 49 kontrol grubuna ait T1 ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleri VolBrain uygulamasında değerlendirildi. Parkinson hasta grubu ve kontrol grubunda cerebellum ve lobüllerinin hacimlerinin, kortikal kalınlıklarının toplam, sağ ve sol taraf değerleri elde edildi. İstatistiksel analizde bireyler arasındaki fiziksel farklılıkları dengelemek için intrakraniyal hacme oranlanarak ortaya çıkan normalletştirilmiş değerler kullanıldı. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, Parkinson hasta grubunda, kontrol grubuna göre Lobule III, V, VI, Crus II, VIIB, VIIIA, VIIIB bölgelerinde kortikal kalınlık; Lobule I–II, III bölgelerinde ise hacim açısından istatistiksel olarak anlamlı azalmalar gözlemlenmiştir. Yaş grupları arasında yapılan analizde ise, artan yaşla birlikte Parkinson hasta grubunda cerebellum gri madde, Lobule IV, VI, Crus II, VIIB, VIIIB bölgelerinde hacimsel; Lobule V, VI, Crus I, VIIIB bölgelerinde kortikal kalınlık açısından istatistiksel olarak anlamlı azalmalar gözlemlenirken Kontrol grubunda hiçbir bölgede anlamlı bir farklılık izlenmemiştir. Sonuç: Cerebellum'un Parkinson hastalığının patofizyolojisinde hem motor hem de motor olmayan semptomlarla ilişkili dinamik bir rol oynadığına işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, Parkinson hastalarında cerebellum'un belirli lobüllerinde hem gri madde hacmi hem de kortikal kalınlık açısından anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koyarak Parkinson hastalığının yalnızca bazal nükleusların bir bozukluğu olmadığını aynı zamanda yaygın kortikal ve serebellar değişiklikleri de içerdiğini öne süren büyüyen literatürü desteklemektedir. erebellum, Parkinson hastalığı, Manyetik Rezonans Görüntüleme, VolBrain, Volumetrik Değişiklikler
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to retrospectively evaluate cerebellar volumetric measurements from magnetic resonance images of patients with Parkinson's disease. The research is designed to reveal anatomical changes occurring in cerebellar structures of Parkinson's patients. These evaluations aim to investigate to what extent the cerebellum changes in Parkinson's disease and the potential impact of these changes on disease progression. Materials and Methods: Ethical committee and institutional approvals were obtained for the retrospective evaluation of volumetric measurements of the cerebellum and its lobules. T1-weighted magnetic resonance images of 60 Parkinson's patients and 49 healthy controls were analyzed using the VolBrain application. The total, right, and left hemisphere volumes and cortical thickness values of the cerebellum and its lobules were obtained for both groups. In the statistical analysis, normalized values obtained by proportioning to intracranial volume were used to account for physical differences between individuals. Results: As a result of the statistical analyses, the Parkinson's patient group showed a statistically significant reduction in cortical thickness in Lobule III, V, VI, Crus II, VIIB, VIIIA, and VIIIB, and a significant volumetric reduction in Lobule I–II and III, compared to the control group. In the analysis between age groups, with increasing age, statistically significant reductions in volume were observed in the cerebellar gray matter, Lobule IV, VI, Crus II, VIIB, and VIIIB, and in cortical thickness in Lobule V, VI, Crus I, and VIIIB within the Parkinson's group, while no significant differences were detected in any regions in the control group. Conclusion: These findings suggest that the cerebellum plays a dynamic role in the pathophysiology of Parkinson's disease, related to both motor and non-motor symptoms. The results demonstrate significant differences in gray matter volume and cortical thickness in specific cerebellar lobules of Parkinson's patients, supporting the growing body of literature indicating that Parkinson's disease is not solely a basal nucleus disorder, but also involves widespread cortical and cerebellar alterations.