Dini motifli terör bağlamında selefi cihat anlayışı
- Tez No: 344324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Religion, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: El Kaide, Dini Motifli Terör, İslamofobi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Terör üzerine yapılan çalışmalarda; 11 Eylül 2011 tarihinde ABD?de yapılan saldırıları bir dönüm noktası olarak belirtmek klasik bir ritüel olarak görülmekte ise de İslam dinine bakış açısına olumsuz bir etki yaptığı yadsınamaz bir gerçektir. Bu tarihten itibaren uluslararası akademik çevrelerde ve dünya basınının da İslam dini ?İslami Terör? ve ?İslamofobi? kavramlarıyla adeta özdeşleştirilmeye çalışılmıştır. Hiçbir dinde terör unsurunu oluşturacak bir içerik bulunmasa da günümüze kadar birçok farklı dine mensup gruplar kendi düşüncelerini ve eylemlerini meşrulaştırmak için din ve dine ait temel kavramları kullanmışlardır. ?Din? ile ?Terör? arasında herhangi bir bağlantı ve paralellik olamayacağından batılı yazarların kullandığı İslami terör yerine ?dini motifli terör? kavramı kullanılması daha uygun olacağı düşünülmektedir. Özellikle son 20 yılda gündemden hiç düşmeyen El Kaide örgütünün kendini dünyaya duyurduğu eylemlerde İslam dini ve figürlerinin ön plana çıkartıldığı açıklamalar yapması tüm dünyada ki İslam?a olan bakış açısına ve algısına büyük bir olumsuz etki oluşturmuştur. Çalışmamız da; El Kaide?nin ideolojisinin temelinde dinsel içerik ve kavramlardan ziyade ekonomik sosyal ve kültürel öğeleri içerdiği düşünüldüğünden, bu yönde karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the studies on Terrorism, although it is seen as a classical ritual to define the attacks on the United States in 11 September 2001 as a milestone, there is an undeniable reality of which frame of mind has a negative impact on the appearance of Islamic Religion. After this date, the religion of Islam is almost studied to be consubstantiated with