Tezer Özlü'nün roman ve öykülerinde yapı ve tema
Theme and structure in the novels by Tezer Özlü
  1. Tez No: 344325
  2. Yazar: MURAT KURUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tezer Özlü, roman, öykü, Tezer Özlü, novel, story
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmanın amacı; yazarın hayat hikâyesini, kişiliğini, sanat anlayışını ortaya koymak, roman ve öykülerini bu bilgiler, yan disiplinler (psikoloji, felsefe, sosyoloji) ve çeşitli yöntemlerle (yapısalcılık, psikanalitik kuram, varoluşçuluk) incelemektir. Roman ve öyküler incelenirken olay örgüsü, temalar, kişiler kadrosu, mekân, zaman, bakış açısı ve anlatıcı gibi kategoriler kullanılarak eserlerin özüne ulaşılmaya gayret gösterildi. İlk bölümde yazarın Türk edebiyatı içerisindeki yerinin anlaşılması için Tanzimat?tan Cumhuriyet Dönemine kadar Türk roman ve hikâyesi hakkında kısaca bilgi verildi. İkinci bölümde hayatı, kişiliği ve sanat anlayışı işlendi, başlıca eserleri tanıtıldı. Sonrasında ise roman ve öyküleri iki ayrı bölüm hâlinde incelendi. Romanların incelenmesinde her roman ayrı ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulurken öykülerinin hepsi bir arada değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the author?s life story, personality and her understanding of art as well as to examine the author?s novels and stories in the light of the pieces of information gathered from her life, side disciplines (psychology, philosophy, sociology), and various methods (structuralism, psychoanalytic theory, existentialism). When examining the novels and the stories, the heart of the works have been tried to catch by using categories such as plot, theme, characters, setting, point of view and the narrator. In the first part, Turkish novel and story from the Tanzimat era to the Republic period has been briefly covered for a better understanding of its place in Turkish literature. In the second part, the author?s life, personality and works have been introduced; and in the last part novels and stories were examined in two separate chapters. While stories were evaluated all together, novels were assessed one by one.