61 numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (s. 1-100) H. 1124-1125/M. 1712-1713
The transcription and evaluation 61 number of Ayntâb Şer'iyye (Regilion Affairs) Register/Record (p. 1-100) LC. 1124-1125/1712-1713 AD.
- Tez No: 344343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇELİKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayntab, Şer 'iyye Sicili, İ `lâm, Kassâm, Hüccet, Vakfiye, Ayntab, Şer 'iyye Records, İ `lâm, Kassâm, Hüccet, charter of a waqf
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Hicri 1124-1125 (M. 1712-1713) tarihli, 61 Numaralı Ayntab Şer 'iyye Sicili toplam 308 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, şer 'iyye sicilinin ilk 100 sayfasının transkripsiyonu yapılmıştır. Sicilde, Miladi 1712-1713 yıllarında Osmanlı Devleti 'nde meydana gelen siyasi, idari, askeri, iktisadi ve sosyal olayların kaydedilmiştir. Bu olaylar; bürokrasi, dini hayat, müslim-gayr-i müslim ilişkileri, kültürel konular, idareciler ve görevlerinden bahsetmektedir. Ayrıca alacak-verecek, veraset, cinayet gibi hukuki problemler de bu sicile kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The 61 number records of Ayntab Şer 'iyye which is between LC 1124-1125 (1712-1713 AD) years consists of 308 pages. In this study, first 100 pages of Şer 'iyye records were transcribed. In the records from 1712-1713 AD, that in the Ottoman States occured events which included politics, administrative, military, economic and social situations were recorded. This events mention about religious life, muslim and non-muslism relationships, cultural issues, administrators and their their mission. Additionally judicial problems like will-give, inheritance, murder were registered to this record.