İbn Atâullah el-İskenderî'nin Letâif'ül Minen fi Menâkibi eş-Şeyh Ebi'l-Abbas el-Murs'î ve Şeyhihi Ebi'l-Hasan adlı eserin tercüme ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 344342
  2. Yazar: KADRİ OGUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Atâullah el-İskenderî, Letâifü?l-Minen, Şazeli tarikatı, İbn Atâullah el-İskenderî, Letâifü?l-Minen, Shazili sect
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Şâzelî tarikatının üçüncü ismi İbn Atâullah el-İskenderî?nin Letâifü?l-Minen isimli çalışması, müellifin yaşadığı dönemin mümtaz mutasavvıflarından ve Şâzelî tarikatının ikinci ismi olan Şeyhi Ebû?l-Abbâs?ın, İbn Atâullah?ın hayatına etkisi, çeşitli halleri, ayet ve hadislerle ilgili yorumları ve bazı şiir, vird ve dualarından müteşekkil bir eserdir. Tasavvufî açıdan önemli bir yere sahip olan bu eserin Türkçe çevirisi ve metin tahlilinin yapılması amacıyla oluşturulan çalışmamız, İbn Atâullah?ın tasavvufa bakış açısını bu manada ayet ve hadislere işarî yorumların somut örneklerini göstermesi bakımından önemlidir. Giriş?te, müellifimiz İbn Atâullah el-İskenderî?nin hayatı, eserleri ve Şeyhi Ebû?l-Abbâs ile tanıştıktan sonra müntesibi olduğu, hatta dönemin en önemli isimlerinden biri haline döndüğü Şâzelî Tarikatı hakkında bilgilere yer verdik. Birinci bölümde eserin çevirisini aldık. İkinci bölümünü ise Bulgular ve tartışma başlığı altında eserin içeriği ile ilgili çeşitli tahlillere yer verdik. Bu kapsamda ayet ve hadislere getirilen işarî yorumlara, hadisleri eserine alırken bunların sıhhat derecesine dikkat edip etmediğine, sahabe sözü, şiir, kıssa vb. istişhad getirip getirmediğine, keramete bakışına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a work composed of Letafü?l Minen named study of Ibn Atâullah el-Iskender the third name of the Shazili Sect, effect of Şehyi Ebû?l- Abbâs, one of the distinguished mystics of the epoch of author and the second name of the Shazili Sect, to the life of Ibn Atâullah, various moods, comment on a words of God and the Prophet Muhammad?s sayings and some poems, dhikr, and prays. Our study created in order to fulfil the work?s translation into Turkish and its text analysis consists of an introduction and three chapters. The introduction part includes life, works, of our author Ibn Atâullah el-Iskender and information on Shazili Sect of which he became a follower after he met, and in which he became one of the most important names of the period. We quoted from translation of the work in the first chapter. In the second chapter, we made some analyses related to the content of the work by using material and sources with the followed method, and these analyses were given under the title of Findings and Discussion . This context includes indirectcomments made for words of God and the Prophet Muhammad?s sayings, whether he cared or not about the accuracy level of the Prophet Muhammad?s sayings while he was taking hadith into his work, and whether he produced testimony by using sayings, poems, parables, etc. of companions of prophet Muhammad, and his view point on prophecy.