17. yüzyıldan 20. yüzyıl sonuna kadar Avrupa'da toplumsal süreçlerin şapka biçimlerine etkisi
Formation of hats according to social events in Europe from 17th century to the end of the 20th century
  1. Tez No: 344354
  2. Yazar: GİZEM ERKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ALPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şapka, Toplum, Moda Tarihi, Avrupa Kültürü, Hat, Community, History of Fashion, European culture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, Antik çağlardan başlayarak şapka?nın, 17. Yüzyıldan 20. Yüzyıl sonuna kadar Avrupa?da toplumsal süreçlerin şapka biçimlerine etkisi incelenmiştir. İlk bölümde, Şapka?nın genel tanımına ve tarihine genel bir bakış aşamasına değinilmiştir. Sonraki bölümde ise, Ortaçağ ve Rönesans döneminin şapka formları ve Kraliçe Elizabeth döneminde kullanılan baş aksesuarları ve toplumsal olayların, şapka?nın farklı konum, meslek, hatta siyasi bağlılığının göstergesi olarak bilinen uzun geçmişi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, çalışmanın temel ana amacı olan, 17. Yüzyıl döneminin kadın ve erkek şapka formlarındaki biçimleri, Avrupa?daki toplumsal olay ve barok dönemin nasıl yön verdiği ile ilgili örnekler verilmiştir. Dördüncü ve beşinci bölümde, 18. Yüzyıl toplum ve teknolojinin gelişmesindeki etkiler, kadın ve erkek şapka formlarının rokoko stilindeki etkisi incelenecektir. 19. Yüzyıl imparatorluk dönemi ve toplumsal süreçte şapka stillerinin değişimi, romantik döneme geçişte şapka formları incelenecektir. Altıncı ve yedinci bölümde, 19. Yüzyılda sanayileşen, Romantik dönem ve Victoria dönemindeki etkisi incelenecektir. Avrupa?da oluşan, toplumsal sınıflardaki etkinin sanayileşmiş sınıflara yansımasındaki nedenler açıklanacaktır. Sanayileşmenin toplumsal sınıftaki değişimi ve demokratikleşmenin şapkalar üzerindeki etkisine değinilecektir. Romantik dönemin, erkek şapka formlarındaki etkisi ve Victoria İngiltere?si şapka stilleri genel olarak incelenecektir. Son üç bölümde, 20. Yüzyıl şapka biçimleri ve döneme genel bakış anlatılacaktır. Sanayileşme toplumunun sosyal değişimi değerlendirilecektir. 20. Yüzyılda dönemsel olarak şapka formları incelenecektir. Bu dönemde temel değişim, 1960 sonrası, şapka biçimlerinin 1970-1999 yılları arasında sosyal, kültürel, politik açıdan etkileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Thepurpose of thisstudy is toexamineformation of hats according to development and historical from ancientages until 20th Century, in Europe. In the first part, the general definition of the hat, an overview of thehistory of thestagewill be discussed.In the following section, the period of the Middle Age sand the Renaissance hat form sand head accessories used during Queen Elizabeth and social events the hats a different location, accupation, and even as an indicator of political commitment to the long history of known is investigated. In the third section, the main objective of the present study, 17th Century era hat forms, forms of men and women in Europe, the social events and directions influenced by the baroque style. The fourth and fifth chapter, 18th Century affect the development of society and technology, examined the effect of women?s and men?s hat style rococo forms. 19th Century imperial period and romantic period of social change in the transition process hat forms, hat styles will be examined. The sixth and seventh chapter, 19th Century industrialization, will be examined the effect to the romantic era and the Victoria era. In Europe, consisting of there a sons will be described in the reflectance classes industrialized effect social classes. Romantic era, men?s hat forms, effect of hat styles will be examined in Victoria?s England. The last three chapter, 20th Century forms at the hat, and an over view of the period will be described. Industrialization of social change in society will be evaluated. 20th Century, hat form speriodically will be examined. Fundamental change in this period, in 1960, between they ears of 1970 to 1999 hat forms of social, cultural and political aspects will be analyzed.