Türkiye Selçukluları ile Danişmedliler arasındaki ilişkiler
Relations between Turkey Seljuks Danishments with
- Tez No: 344406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Malazgirt Zaferi, Anadolu Selçuklu Devleti ve Danişmendliler Devleti, Süleyman Şah, Danişmend Gazi, Haçlılar, Malazgirt victory, Anatolian Seljuk state and State of Danishmends, Solomon king, Danişmend Gazi, Crusaders
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Alp Arslan?ın 1071 Malazgirt zaferinden sonra Anadolu?da Türk devletleri kurulmuş ve bu devletler Anadolu?nun Türkleşmesinde etkili olmuşlardır. Süleyman Şah tarafından İznik?te kurulan Anadolu Selçuklu Devleti ve Danişmend Gazi tarafından Sivas ve çevresinde kurulan Danişmendliler Devleti de Anadolu?nun önemli devletlerindendir. XI. ve XII. yy Anadolu?sunda gerek bu iki devletin birbirleriyle gerekse bu devletlerin Ermeniler, Rumlar ve Bizans ile mücadeleleri oldukça önemlidir. Selçukluların Anadolu?da tek güç olma istekleri, Bizans?ın Malazgirt savaşına rağmen vazgeçmediği Anadolu emelleri büyük savaşlara sebep olacaktır. Selçukluların ve Danişmendlilerin Haçlı birliğine karşı birlikte hareket ettiği önermesinden hareketle Türk devletlerinin gerektiğinde gayrimüslimlere karşı birleştikleri örneklerle ortaya konulacaktır. XII. yüzyılın?ın ikinci yarısında vuku bulan Miryokefalon zaferi ile Bizans direncinin kırıldığının ve Anadolu?da Türkmen unsurlarının kalıcı hale geldiği açıklanacaktır. Bu araştırma ile amacımız devletlerin siyasi geleceklerini garantiye almak için başvurdukları yolları ve Anadolu?nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında Danişmendli ve Selçuklu devletinin rollerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
After the victory of Alp Arslan of Malazgirt in 1071 established the Turkish states in Anatolia. These states have been effective to turkized of anatolia. The Anatolian Seljuk state established by King Solomon in İznik and the Danişmends state which established by veterans of the Danishmends in Sivas and arounds of Sivas are improtant states of Anatolia. At XIth and XIIth century in Anatolia , the struggles of the two states with each other and as well as Byzantine, with Ermenian and with greeks struggles are quite important. Wishes to be the sole power of the Seljuks in Anatolia, the Byzantine Anatolia ambitions of Malazgirt not give up despite the war will lead to major wars. Premise that act together against the unity of the Seljuks and the Crusaders Danishments necessary action against non-Muslims unite Turkish states will be presented with examples. In the second half of the XII.th Byzantine resistance of suffered the triumph of Myriokephalon which occur in Anatolia becomes permanent elements of the Turkmen will be explained. Our goal with this research States that have applied to ensure their future political paths, Danishments and Seljuk Anatolia Turkish states roles in the islamization and Turkification of Anatolia.