AB uyum sürecinde AB - Türkiye bütçeleme süreçlerinin karşılaştırılması
Comparison of budgeting processes of EU and Turkey in the course of harmonization with the EU
  1. Tez No: 344452
  2. Yazar: ONUR DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TÜRKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçeleme Süreci, Karşılaştırma, Avrupa Birliği, Almanya, Fransa, İngiltere, Türkiye
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Sonradan Avrupa Birliğine dönüşen Avrupa Ekonomik Topluluğu 1958'de kurulmuş; 1959'da Türkiye bu Topluluğa tam üye olmak için başvurmuştur. 2012 yılı itibariyle 53 yıldır AB'ye tam üye olmak için çaba göstermektedir. Avrupa Birliği devletler üstü bir yapıdır. Bu nedenle Türkiye, AB tarafından tek taraflı olarak ortaya konan her şartı kabul etmek ve mevzuatını AB mevzuatına uygun hale getirmek zorundadır. Bu, ekosistemsel uygulamalardan yargı kurumlarına, savunma-güvenlik konularından tarıma tüm sektörleri ve ülkedeki halkın tümünü etkileyecek değişiklikler yapılması anlamına gelmektedir. 2005'te Türkiye'nin AB'ye katılımı için müzakerelere başlanmış olup, 2012 sonu itibariyle müktesebat uyum çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye, AB, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin bütçeleme süreçleri irdelenmiştir. Son bölümünde karşılaştırma tabloları oluşturularak, hem bu seçilen üç ülkenin, hem de AB'nin bütçeleme süreçleri Türkiye'deki süreç ile karşılaştırılmış, uyumlu ve farklı yönler gösterilmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin bütçeleme süreci, Avrupa ülkelerindeki bütçeleme süreçlerinden çok farklı değildir. Çok yıllı planlamadan, parlamenter bütçe tartışmalarına, muhasebe yöntemlerinden performans esaslı bütçe uygulamalarına, karşılaştırılan ülkelerle benzer özellikler göstermektedir. Müzakere başlıklarından olan Mali Kontrol faslı ve Mali ve Bütçesel Hükümler faslında temel prensipler, mevzuat ve uygulayıcı kurumlar açısından Türkiye'nin AB'ye uyumu ileri seviyededir.
Özet (Çeviri)
Later transformed into the European Union, the European Economic Community was established in 1958. Turkey has applied for full membership of the Community in 1959 and, has been striving to attain full membership of the EU for 54 years as at the year 2013.The European Union is a supranational structure. As a result, Turkey has to accept every requirement laid down by the legislation of the EU unilaterally and to harmonize its legislation with those of EU. It implicates changes that affect all sectors ranging from agriculture to judicial institutions and from ecosystem applications to defence issue in the country. Turkey has been officially recognised as a candidate for full membership; negotiations for Turkey's EU accession have been launched in 2005 and are ongoing in 2013. In this study, budgeting processes of Turkey, the EU, Germany, France and UK have been examined. Then, by means of comparison tables, it was shown that Turkey has budgeting process not varying very much from budgeting processes in European countries. Turkey is highly compatible with EU in the fields of