AB uyum sürecinde Türkiye'de uygulanan kırsal kalkınma politikalarındaki değişim ve kırsal kalkınma yatırımları kapsamında hibe projelerinin değerlendirilmesi: Aydın ili örneği
Evaluation of rural development project grants and changes in rural development policy in Turkey applied to the accessi̇on process to the EU: A case study in Aydın
  1. Tez No: 353622
  2. Yazar: AYŞE ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Hibe Projeleri, Aydın, Rural Development, Agricultural Investment, Agricultural Project, Aydın
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) tam üyelik sürecinde AB mali yardım mekanizması 2007-2013 yıllarını kapsayan dönem için yeniden tanımlanmıştır.“Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre Accession- IPA) olarak tanımlanan bu yeni uygulamayla, AB aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik mali yardım mekanizmasını tek bir hukuki çerçevede yeniden düzenlenmiştir. IPA'nın ”Kırsal Kalkınma Bileşeni“ çerçevesinde küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerinin çeşitli fonlarla desteklenerek güçlendirilmesi ve rekabet şanslarının artırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2006 yılından itibaren ”Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)" isimli 65 ili kapsayan kırsal kalkınma projesi uygulanmaya başlamıştır. Bu uygulamanın temel amaçlarından biri IPA kapsamında verilecek fonların etkin bir şekilde değerlendirilmesi için, uluslararası standartlara uygun proje hazırlama potansiyelinin geliştirilmesidir. Çalışmada öncelikle Türkiye-AB uyum süreci çerçevesinde uygulanan kırsal kalkınma politikaları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Daha sonra KKYDP kapsamında Aydın İlinde 2006-2011 yılları arasında önerilen proje teklifleri ile ilgili bir değerlendirme yapılmıştır. Bu dönemde 340 proje teklifi yapılmış bu projelerden 102 bakanlık tarafından onaylanmıştır. Çalışmada onaylanan 102 proje yürütücünün tamamıyla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Yapılan anketler teklif edilen projelerde yatırımcının ve yapılmak istenen yatırımların niteliklerini ortaya koymak üzere değerlendirilmiştir.Çalışma sonuçlarında elde edilen bulgular, Aydın İlinde KKYDP kapsamında teklif edilen yatırım projelerinin yatırımcının tecrübesi, ilin üretim potansiyeli, hammadde temini ve pazarlama imkanları açısından uygun projeler olduğu yönündedir. Diğer taraftan proje hazırlama ve uygulama konusunda karşılaşılan güçlükler proje hazırlama potansiyelini olumsuz yönde etkileyen bir bulgu olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As part of the accession process of Turkey to The European Union (EU), Turkey has received financial aid from the EU over a seven year period from 2007 to 2013. This EU financial aid has subsequently been redefined; this new application, termed an 'Instrument for Pre-Accession' (IPA), involves candidate and potential candidate countries for EU financial aid being brought together under a single legal framework. The 'Rural Development Component' of the IPA, aims to increase the chances of small and medium-sized agricultural enterprises to gain financial support to strengthen their competitive abilities. For this purpose, the Food, Agriculture and Livestock Ministry implemented the rural development project 'Support Programme for Rural Development Investments' (RDISP) that covered 65 provinces since 2006. One of the purposes of this application is to efficiently evaluate IPA funding and improve the Project preparation potential to international standards. In this study, Turkey-EU rural development policies implemented within the framework of Turkey-EU integration process have been analyzed in detail. Project proposals under the RDISP were assessed in Aydin Province between the years 2006-2011. In this period 340 project proposals were made and 102 projects have been approved by the ministryIn this study, with all of the managers of the projects approved (102) face to face interviews were conducted with the executors of the selected investment projects. The survey is evaluated to identify the attributes of the investors and investment in the successful projects. The results obtained in this study show that the investment projects proposed under the RDISP in Aydın Province are appropriate to the investor's experience, the production potential of the province, raw material supply and marketing opportunities.