6. sınıf öğrencilerinin proje ve performans görevleriyle ilgili görüşleri ve karşılaştıkları güçlükler
6th grade students opinions and encountered difficulties in project and performance tasks
- Tez No: 344478
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA GÖKÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Dersi, Proje Görevi, Performans Görevi, Mathematics lesson, Project task, Performance task
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, 6.sınıf öğrencilerinin matematik dersinde proje ve performans görevleriyle ilgili görüşleri ile bu görevleri gerçekleştirirken karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymayı amaçlamaktadır.Araştırmada survey ve özel durum çalışması yöntemleri kullanılarak karma yaklaşım benimsenmiştir. İki bölümden oluşan anket 2011-2012 eğitim öğretim yılında Trabzon'a bağlı il ve ilçe ilköğretim okullarının ikinci kademesinde öğrenim görmekte olan 240 tane 6. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Bunlardan geriye dönen ve değerlendirmeye alınan anket sayısı 222 tane olmuştur. Daha sonrasında Tonya 17 Şubat İlköğretim Okulunda 6. Sınıfta öğrenim gören 21 öğrenciyle gözlem ve bunların arasından seçilen 6 öğrenciyle mülakat metodu uygulanarak özel durum çalışması yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacının kendisi tarafından geliştirilen öğrenci görüşlerini belirleme anketi, yarı yapılandırılmış mülakat ve sınıf içi gözlem formları kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 15.0 paket programı kullanılarak frekans (f), yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamaları yapılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizine dayalı kodlamalardan ve direk alıntılardan yararlanılmıştır.Araştırmanın sonucunda öğrencilerin proje?performans görevlerinin kendilerine ne kazandırdığı konusunda değil daha çok uygulama boyutuyla ilgili fikir sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin yapılan anketlerde proje-performans görevleriyle ilgili maddeleri uygulamalarıyla ilgili görüşleri yüksek düzeyde olmuştur. Buna karşın yapılan mülakat ve gözlemlerde ise özellikle grup çalışmalarıyla ilgili sıkıntıların yaşandığı ve çalışmaların gerektiği gibi uygulanamadığı, her öğrencinin grup içinde kendi çalışmalarıyla yer alabilme imkânını yakalayamadığı ortaya çıkmıştır. Özellikle öğrencilerin kaynaklardan nasıl araştırma yapılacağı konusunda bilinçsiz oldukları, genellikle araştırmada internetten faydalandıkları ve bu durumun kendilerinde alışkanlık yarattığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to express encountered difficulties and views of 6th grade pupils about Maths project and performance works.In the research, mixed methods approach is carried out by using survey and special case study methods. The questionnaire, that is formed by two sections, is applied in 240 pupils at 6th grade at primary schools in Trabzon in 2011-2012 academic year. 222 questionnaires are evaluated. Afterward, observation method is carried out with 21 pupils who study at 6th grade at Tonya 17 Subat primary school.At the end of this application, special case study method is carried out with 6 pupils ,that are chosen from 21 pupils, by using interview method. In the research, determining of pupils? view questionnaire, that is developed by researcher on her own, half- structured interview and intra class observation forms are used as a data collection tool. In quantitative data analysis, frequency, percent, arithmetic mean and standard deviation calculations are done by using SPSS (version 15.0) packaged software. In qualitative data analysis, coding based on content analysis and direct citations are used.At the end of the research, it is determined that students mostly have idea about practicing the project and performance work but they don?t recognize what they gain from them. Also, in questionnaires, that are applied, pupils? views of performing the elements in project and performance works have been in high level. However, it is found out that in interviews and observations, there is bother about group work because of the studies aren?t carried out it as it is required and only some of the pupils can have a chance to join the study. Specially, it is stated that they are unconscious about making research from sources, they generally use internet for researches and using internet become a habit for them.