Aile katılımlı performans görevlerinin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersi erişi ve tutumlarına etkisi
The effect of performance tasks with parental involvement on the elementary 5th grade students' achievements and attitudes in mathematics lesson
  1. Tez No: 330217
  2. Yazar: YASİN AKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Görevi, Proje Tabanlı Öğrenme, Performans Değerlendirme, Öz-Grup Değerlendirme, Dereceli Puanlama Anahtarı, Aile Katılımı, Matematik Başarısı, Tutum, Performance Task, Project-Based Learning, Performance Assessment, Self-Group Assessment, Rubric, Parental Involvement, Mathematics Achievement, Attitude
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu araştırmada bir öğretme-öğrenme yöntemi olarak kullanılan proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla desteklenmiş aile katılımlı performans görevlerinin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersi başarı ve tutumlarına etkisi incelenmiştir.Araştırmada ön test ? son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ile nitel araştırma yöntemlerinden görüşme birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri öğrencilere ön-son test olarak uygulanan matematik başarı testi ve matematik tutum ölçeği, hem öğrencilere hem de velilere ön-son test olarak uygulanan performans görevlerine yönelik görüş alma ölçekleri ile toplanmıştır. Nitel veriler ise öğrenci ve velilerden yarı yapılandırılmış görüşme formları, günlükler ve odak grup görüşmesi yoluyla elde edilmiştir.Araştırmanın çalışma grubu İzmir ili Buca ilçesi TOKİ Turgut Özal İlköğretim Okulundaki öğrencilerden oluşmuştur. Araştırmanın başında karne notları ve deneme sınav puanlarına göre iki denk grup belirlenmiştir. Belirlenen gruplar arasından deney ve kontrol grubu kura yoluyla belirlenmiş ve gruplarda 25'er öğrenci yer almıştır.2011?2012 öğretim yılı ikinci döneminde 6 hafta süren çalışmanın öğretme-öğrenme sürecinde deney grubunda aile katılımlı performans görevi etkinlikleri, kontrol grubunda ise öğretmen kılavuz kitabı ile öğrenci ders ve çalışma kitaplarına dayalı öğretim etkinlikleri uygulanmıştır.Öğrenci ve velilere uygulanan araçlardan elde edilen nicel verilerin analizinde gruplar kendi içinde karşılaştırılırken bağımlı ve birbirleriyle karşılaştırılırken bağımsız örneklemler için t testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır.Araştırma sonunda öğrencilerin matematik dersi başarı, tutum ve performans görevlerine yönelik görüşlerinde deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Çalışma sonunda velilerin performans görevlerine yönelik görüşlerinde deney grubu lehine anlamlı farklılıklar meydana gelmiştir.Deney grubu öğrenci ve velilerinden elde edilen nitel verilerin analiziyle aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Öğrenci ve velilerin görüşlerine göre, öğrencilerin aile katılımlı performans görevlerini yaparak-yaşayarak öğrendiği, bu görevlerin öğrencilerin duyuşsal özelliklerinde olumlu gelişmeler meydana getirdiği, öğrencilerin yaratıcılık, işbirliği gibi becerilerini geliştirdiği, çalışma sürecinde birçok araç-gereç ve kaynaktan yararlanıldığı, sunum ve değerlendirme çalışmalarının planlı bir şekilde gerçekleştiği belirlenmiştir. Ayrıca veli katılımlı gerçekleştirilen bu çalışmalar velilerin de duyuşsal özelliklerinde, işbirliği ve iletişim becerilerinde olumlu gelişmelere neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of performance tasks with parental involvement supported with Project-Based Learning Aproach, which is and used as a teaching and learning method, on the elemantary 5th grade students? achievements and attitudes in mathematics lesson were examined.In the study, quasi-experimental design with pre-test / post-test group was used along with interview which is one of the qualitative research methods. Quantitative data of the study were collected thanks to the scales of receiving opinion intended for performance tasks applied as pre-post test both to students and parents. Besides these scales, the mathematics achievement scale and mathematics attitude scale were applied to the students as pre-post test. Qualitative data, on the other hand, were obtained through semi-structured interview forms from the students and parents, diaries and focus group discussion.Study group of the research were composed of the students at TOKİ Turgut Özal Elementary School in Buca district, İzmir. At the beginning of the study, two equivalent groups were determined according to report card scores and pilot test. Experimental and control groups were determined through lot between detected groups and 25 students took part in the groups.In the teaching-learning process of the research that lasted for 6 weeks in 2011-2012 academic year, the activities of performance task with parental involvement was applied to the experimental group and the teaching methods based on teacher mentor, student subject and study books to the control group.In the analysis of the quantitative data obtained from the instruments applied to students and parents, t-test was used for dependent samples while the groups were compared within themselves and for independent samples while they were compared with each other. In the analysis of the qualitative data, on the other hand, content analysis was used.At the end of the research, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group in the students? achievement and attitude of the mathematics subject, and their views related to performance tasks. Again, at the end of the research, a statistically significant difference appeared in favor of the experimental group in the parents? views concerning their performance tasks.The following results were obtained thanks to the analysis of the qualitative data obtained from the students and parents of experimental group. According to the views of the students and parents, it was established that the students learned the performance tasks with parental involvement by doing-experiencing, these tasks have created positive improvements in their emotional characteristics, they have improved students? skills such as creativity and collaboration, lots of instruments and sources were made use of during the research process, and presentation and assessment studies occurred schemingly. In addition, these studies carried out with parental involvement gave rise to positive improvements in parents? emotional characteristics and in their skills such as collaboration and communication.