Öğrencilerin internetten yararlanma durumları, performans görevlerini proje türlerini ve öğretmen davranışlarını etkilemekte midir
Does the state of the students? internet usage effect the performance tasks types of project and the teacher behaviours
- Tez No: 230910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL FER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Project, performance task, use of internet
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmanın amacı, 6. ,7. ve 8. sınıf öğrencilerinin proje ve performans görevlerini yaparken interneti kullanma ve öğretmen davranışları durumlarına yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Betimsel araştırma yöntemlerinden tekil tarama modeli ile yapılan araştırmanın evrenini İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki 37.876, 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri, araştırmanın örneklemini ise bu evrenden 432 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen dört ayrı ölçek kullanılarak elde edilmiştir.Araştırmanın birinci alt problemine yönelik bulguya göre, hem proje hem performans görevlerinde öğrencilerin interneti kullanmaya ve öğretmenlerinin davranışlarına yönelik görüşleri; interneti kullanma mekânına ve interneti kullanma düzeylerine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Araştırmanın ikinci alt problemine yönelik bulguya göre, hem proje hem performans görevlerinde öğrencilerin interneti kullanmaya ve öğretmenlerinin davranışlarına yönelik görüşleri; cinsiyetlerine ve sınıf düzeylerine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Araştırmanın üçüncü alt problemine yönelik bulguya göre, hem proje hem performans görevlerinde öğrencilerin interneti kullanma sıklığı ile öğretmenlerinin öğrencilerden istediği interneti kullanım sıklığı ders türlerine göre farklılık göstermiştir.Anahtar Kelimler: Proje, performans görevi, internet kullanımı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to survey views of internet usage while doing project and performance tasks. In this study survey method which is one of the methods of descriptive research has been used. The universe of this study is composed of 37876 students who are 6.,7., and 8. grade students in Küçükçekmece and the sample of the study is 432 students. The data is gathered with four different scales which are developed by the researchers.According to the data of the first question, there is significant difference between the opinion of the students? using of the internet both projects and performance tasks and their teachers? behaviours with respect to the place of the using internet and the level of the internet usage. According to the data of the second question, there is a significant difference between the opinion of the students? using of the internet both projects and performance tasks and their teachers? behaviours with respect to genders and class grades. According to the data of the third question, there is a significant difference between the frequency of the students? using of the internet both projects and performance tasks and the frequency of using internet which teachers want from their students change with respect to the kinds of the school subjects.