Sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulaması sürecini değerlendirmelerine yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examination of prospective primary school teachers opinions towards evaluating teaching practice process
  1. Tez No: 344497
  2. Yazar: SEMA ATMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Uygulaması, Sınıf Öğretmeni Adayı Görüşleri, Nitel Yaklaşım, Yansıtıcı Günlük, Teacher Implementation, Views of Prospective Primary School Teachers, Qualitative Approach, Reflective Diary
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenliği programında okuyan öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin görüşlerini belirlemek ve öğretmenlik uygulaması sırasında karşılaştıkları sorunları tespit etmeye çalışmaktır. Bu amaçla sınıf öğretmeni adayları ile uygulama öncesinde ve uygulama sonrasında görüşmeler yapılmış, öğretmenlik uygulaması süreci her yönüyle derinlemesine incelenerek öğretmen adaylarının uygulama sırasında karşılaştıkları sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma desenlerinden özel durum çalışmasına örnektir. Araştırma, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle sınıf öğretmenliği programının 4. sınıfında öğrenim gören dokuz öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verilerini elde etmek amacıyla birden fazla veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçlarını öğretmen adayları ile uygulama öncesi ve uygulama sonrası olmak üzere iki farklı zamanda yapılan odak grup görüşmeleri, öğretmen adaylarının uygulama sürecindeki ders planları ve kullandıkları materyalleri bir araya topladıkları uygulama dokümanları, uygulama boyunca öğretmen adaylarının tuttukları bireysel yansıtıcı günlükler ve uygulamanın sonunda uygulama sürecini değerlendikleri değerlendirme raporları oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının uygulama öncesi ve uygulama sonrasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan odak grup görüşmelerinden elde edilen veriler sürekli karşılaştırmalı metod ile analiz edilerek temalar halinde tablolaştırılarak sunulmuştur. Ders planları, bireysel yansıtıcı günlükler ve uygulama değerlendirme raporları yorumsal analizin içerik analizi ve doküman analizi ile incelenerek elde edilen bulgular tablolar ve grafikler haline getirilerek sunulmuştur. Araştırmada öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması öncesindeki düşünceleri ile uygulama sonrası düşüncelerinin farklılaştığı görülmüştür. Öğretmen adaylarının uygulama öncesi ile uygulama sonrası öğretmenlik uygulamasına ilişkin yöntem ve teknikler, yapılandırmacı yaklaşımı uygulayabilme, materyal kullanımı ve sınıf yönetimi ile ilgili yeterlilik görüşlerinin ve beklentilerine ilişkin görüşlerinin öğretmenlik uygulaması sürecinin ardından önemli ölçüde değiştiği gözlenmiştir. Bununla beraber öğretmen adaylarının uygulama öncesinde öğretmenlik uygulamasına ilişkin dile getirdiği beklentilerini karşılayabilme düzeylerinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada ayrıca öğretmen adaylarının uygulamalar sırasında uygulama okulundan, uygulama öğretmeninden, uygulama öğretim elemanından, adayın kendisinden, öğrencilerden, zamanlama ve süreden kaynaklanan sorunlarla karşılaştıkları sonucuna varılmıştır. Bu sorunların giderilmesine yönelik, çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to opine views of the teacher studying in the classroom teaching program with regard to teaching practice course and to try to identify the problems that the teachers encounter during the implementation of the teaching. For that purpose, prospective primary school teachers are interviewed both before and after the application, and the problems that teachers encounter during the practice have been tried to identify by examining in depth for all aspects of the process of teaching practice. This research is an example of case study from qualitative research patterns. The research has been carried out with nine prospective teachers studying at the grade 4 during 2010-2011 academic years. The data collection tool has been used more than one so as to obtain the data of study. Research data collection tools include the focus interviews with prospective teachers both before and after of implementation at two different times, implementation documents that the teacher has gathered together lesson plans and materials they used during implementation, to comprise individual diaries of the pre-service teachers through the practice and evaluation reports that they assess the process of implementation at the end of the practice. The data obtained from the focus group interviews made for the purpose of determining the prospective teachers? views on the pre-implementation and post-implementation is presented by examining continuously with comparative method and tabulating into themes. Lesson plans, individual reflective journals and implementation evaluation reports have been examined with the commentary analysis, the content analysis and the analysis of documents and outcomes obtained have been tabulated. Through the study, it is seen that prospective teachers? thoughts have differed between before and after the implementation of teaching practice. It has been observed that pre-implementation and post implementation teaching techniques and methods related to teaching practice, ability to apply the constructivist approach, the adequacy views and expectations about the use of materials and classroom management of the prospective teachers changed significantly after a period of teaching practice. However, it is concluded that prospective teachers? level of meeting their expectations which they expressed about the teaching practice in pre-implementation is low. In the study, it is also concluded that prospective teachers encountered problems arising from practice school, the trainer teacher and teaching practice staff during practice process. The various proposals have been offered to overcome these problems.