Yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanan eğitsel ve sosyal kulüplerin amaçlarına ulaşma düzeyine ilişkin öğretmen görüşleri(Kars ili örneklemi)
The teachers' point of views related to reaching the aims of educational and social clubs organized according to constructive approach
  1. Tez No: 344513
  2. Yazar: VOLKAN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum hizmeti, Eğitici kol çalışmaları, Demokratik tutum
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, devlet okullarında, Eğitici Kol Çalışmalarının amaçlarına ulaşmasında, yeterlilik düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada söz konusu çalışmaların yeterliliğinin, öğretmen gözüyle değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla da Kars merkezde görev yapan öğretmenler üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS paket programı ile t-testi uygulanarak yapılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlara göre; Eğitici Kol Çalışmalarının devlet okullarında istenilen düzeyde ve nitelikte yapılıp yapılmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca grupla çalışma zevki aşılama, planlı ve düzenli çalışma alışkanlığı kazandırma, demokratik tutum ve alışkanlıklar kazandırma gibi konularda, devlet okullarının hangi etkililik düzeyinde olduğu belirlenmeye çalışılmıştır.Okullarınamacıbireyiçokyönlüyetiştirmektir.Okullarçocuklarınsosyal, duygusal, bilişsel yönlerinin gelişmesini sağlar.Yenilenen eğitim programıyla ders ve ders dışı etkinlikler daha da önem kazanmıştır.Okullarda ders dışı etkinlik olarak en çok kulüp çalışmalarına yer verilmektedir.Kulüp çalışmaları, Türk Mill îEğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; Öğrencilerin Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmelerine, yeteneklerini geliştirerek gerekli onanımı kazanmalarına katkıda bulunmanın yanında; İnsanhaklarına ve demokrasi ilkelerine saygı duyabilme, kendini tanıyabilme, bireysel hedeflerini belirleyebilme, yeteneklerini geliştirebilme, bunları kendisinin ve toplumun yararına kullanabilme, kendine ve çevresindekilere güven duyabilme, plânlı çalışma alışkanlığı kazanabilme, serbestzamanlarını etkin ve verimlikullanabilme, aldığı görevi istekle yapabilme ve sorumluluk alabilme gibi davranışları kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared (organized) with theaim of definingability levels to reach the aims of educative arms (educative studying areas ? educative studying branches) in state schools. In this study the afficiency of activities on educative and social clubs were tried to be evaluated according to the teachsrs? thoughts and point of views. For that reason, a questionnaire was applied to theteachers teaching in Kars city center. The analysis of data handed were formed with the help of SPSS package programme and t test. According to the data handed from the result of thestudy, it was tried to find out if the activities at state schools were orginized successfully or not. On the other hand it was tried to find out what effective level the state schools had about the subjects of injecting group working pleajure, gaining regular and planned working habit, democratic attitude and habitual activities.Theaim of the schools, training the individuals having more than one dimension. The schools provide and help the children to improve their social, emotional and cognitive abilities and successes. The activities with and without courses were become more important with innovated programmes. The schools were interested in educative and social clubs as out of cours eactivities more than the other out of cours eactivities. The clup Works have aims of training the students have behaviours to be dependent citizens on Atatürk Nationality and principles having a place at the beginning of constitution, beside making and halping them have necessaryabilities by developing their specialabilities, learning how to respect others? human rights and the democracy principes, knowing himsel for herself in detailes, having ability of defining near and far individual goals, using them in return for herself/himself/humanity, learning to gain planned works habits, learning effective and fertalising/meaningful using of spare time, learning to be avare of responsibilities given by outorities, and so on.KeyWords: Societicalsevices, Educativearm/branchstudyings, Democraticmanner.