Çocuk edebiyatı bağlamında Bestami Yazgan üzerine bir inceleme
A study on Bestami Yazgan with regards to children literature
- Tez No: 344514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTAT DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bestami Yazgan, Çocuk, Edebiyat, Çocuk Edebiyatı, Eğitim, Şiir, Masal, Hikâye, Bestami Yazgan, Child, Literature, Children?s Literature, Education, Poem, Tale, Story
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Çocuk edebiyatı alanında değişik türlerde eserler veren Bestami Yazgan, eğitimci sanatçılarımızdandır. Şu ana kadar imzasını taşıyan 65 eseri hem nicelik hem de nitelik bakımından göz doldurur. Sanatını milli ve manevi değerlerin çocuklara iletilmesi amacıyla bir meşale gibi kullanan yazar, değişik kurumlardan ve sivil toplum kuruluşlarından bu çabasına karşılık birçok ödül almıştır. Çocukların özel dünyalarına gerek şiirleriyle gerek hikâye ve masallarıyla girmeyi başaran Yazgan, onların kişilik haritasını güzelin, erdemin ve idealin rengiyle boyamak için çabalamıştır. Onun eserlerinde çocuklar; güzel konuşan, hata yapsa bile doğruya ulaşan, ailesine ve bağlı bulunduğu milletin değerlerine ihanet etmeyen birer küçük insandır. Dili ve kurguyu iyi kullanmaya büyük önem veren Bestami Yazgan, masal ve hikâyelerinde, gençlere merak ve heyecanla okuyacakları maceralar sunmuştur. Okuyucunun merak etmesi ve araştırma yapması amaçlanmıştır. Okuru peşinden sürükleyerek gizemli bir yolculuğa çıkaran Yazgan, çocuk gözüyle yaşama dokunmayı, yaşamı sorgulamayı başarmıştır. Çocuk yazınının okuyucu kitlesi olan çocuklarda; metinler aracılığıyla insana, doğaya ve hayvanlara karşı duyarlılık ve sevgi oluşturmak, eserlerinin temel izleği olmuştur. Gerek şiirlerinde gerek düzyazılarında işlenmiş, berrak, güzel bir Türkçe kullanır. Çocukların sıkılmayacağı türden kısa cümlelerde kullandığı benzetmeler, istiareler, deyim ve atasözlerinin yanında sayfalara işlenmiş ilgi çekici resimler kitaplarına farklı bir albeni kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Bestami Yazgan is one of the educationalist artists who have written various pieces on children?s literature. 65 pieces of his up to now are astounding in both quality and quantity. The author who uses his art as an instrument for transferring national and spiritual values to the children and has received numerous awards from various institutes for his effort. Bestami Yazgan who manages to get into the inner world of the children with either his poems or stories or tales, has tried to shape their personalities with the values of virtue and ideals. In his pieces of art children are little individuals who speak eloquently, who reach the right even though they make mistakes, who don?t betray to his family and his nation?s values. Bestami Yazgan who gives great importance to using the language and the fiction, has presented adventures which the children will read with curiosity and excitement. It has been aimed to create curiosity and lead the children to search. Yazgan who leads the reader to a mysterious journey has managed to touch the life, to question the life from the perspective of the children. The main principle of the child literature has been to create sensitiveness and love to the nature and animals in children who are the readers of the genre through the texts. He uses clear, nice Turkish in both his poems and prose. His metaphors, idioms and proverbs in the short sentences which the children won?t get bored as well as the interesting pictures he uses on the pages have added a different attractiveness to his books.