Küreselleşmenin vergi politikasına etkileri
The effects of globalization, tax policy
- Tez No: 344525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Vergi Politikası, Vergi Rekabeti, Vergi Sistemleri, Globalization, Tax Polıcy, Tax Competıtıon, Tax Systems
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küreselleşme, başta akademik ve ekonomik çevrelerde olmak üzere en çok tartışılan kavramların başında gelmektedir. Söz konusu çevreler tarafından küreselleşmenin ne olduğu sebepleri ve sonuçları kadar olumlu ve olumsuz yönleri de farklı düşünce kalıplarıyla ele alınmaktadır. Özellikle 1990'lı yıllardan itibaren hızlanan küreselleşme süreci mal, hizmet, teknoloji, fikir, sermaye ve emek piyasalarındaki uluslararası bütünleşmeyi artırmakta, ülke içi iktisadi ve sosyal düşüncelerle şekillenmiş vergi politikaları üzerinde de etkisini göstermektedir. Küreselleşme sürecinin hızlanışı ülkelerin büyüme oranlarını, istihdamı, vergi gelirlerini artırmak amacıyla esasen vergiye duyarlı sermayeyi kendine çekmeye yönelik politikalar uygulamaya iterek vergi rekabetine yol açamaktadır.Bazı ülkeler vergi rekabetinden kazançlı çıkmasına rağmen, dünya ülkelerinin çoğunun refahlarının azalacağı düşüncesiyle zararlı olarak nitelendirilen vergi rekabetinin önüne geçilmesi amacıyla vergi harmonizasyonuna gidilmesi ya da mevcut vergi düzenlemeleri çerçevesinde ülkelerin izledikleri vergi politikaları arasında daha kapsamlı koordinasyonun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Uluslararası işbirliğinin yoğunlaştırılmasını içeren önlemler konusunda Birleşmiş Milletler nazarında yapılacak çalışmalar diğer ülkelere zarar verir hale gelen vergi rekabeti sorununun çözüme kavuşturulmasında etkili rol oynayacaktır. Bu tezde ülkelerin globalleşmesinin vergi gelirlerine etkisi 1990-2009 dönemi itibariyle ele alınmıştır. Bu amaçla kişi başına Reel GSYİH, GSYİH yüzdesi olarak vergi gelirleri, globalleşme indeksi değişkenleri ele alınıp dinamik panel veri analiz yöntemiyle açıklanmıştır. Analiz yönteminde globalleşme vergi politikasını etkiler sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization is on the top of concepts debated most, particularly among academic and economic spheres. As well as its positive and negative aspects, the globalization?s implications, causes and result are dealt with by these cirsles in various forms of thought. Globalization is a process of integration of the world economies. The globalization process, which has been accelerated in the 1990?s, is decisively transforming the world economy. This process is having a profound impact on a wide-range of policies in the public sector. Of course, greater interdependency between countries will have important implications for tax policies and tax systems.On the other hand, especially the high degree of capital mobility has created intense tax competition between countries. Therefore, one of the fundamental issues raised by globalization is how governments should deal with harmful tax competition.. As tax harmonization requiring a standartization of the tax systems, intensifying co-operation between countries in the field of tax policies under the umbrella, of the United Nations may be acceptable and appropriate response to the harmful tax competition. In present thesis the tax ıncome of counties that derived by their exports of production and development index with economic factors how much affected by this revenue source 1990- 2009 period has been analyzed. In thesis, GDP per capita, tax revenue of GDP (%), labour force variable has been used and the models has been established on dependent (GDP Per Capita). The models that has been used for estimation is dynamic panel model. The results of analysis tax policy effects of globalization