Küreselleşmenin kurumlar vergisi politikası trendleri üzerine etkileri: Gelişen ülkelerden kanıtlar 1989-2020
The effects of globalization on corporate tax policy trends: Evidences from developing countries 1989-2020
  1. Tez No: 733500
  2. Yazar: MUHAMMET ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kurumlar Vergisi Politikası, Kurumlar Vergisi Oranı, Kurumlar Vergisi Geliri, Gelişen Ülkeler, Globalization, Corporate Tax Policy, Corporate İncome Tax Rate, Corporate İncome Tax Revenue, Developing Countries
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Küreselleşme ülkeleri ekonomik, siyasi ve sosyal olmak üzere birçok alanda etkilemiştir. Tez kapsamında küreselleşmenin ekonomik etkileri açısından ele alınmaktadır. Küreselleşmenin kurumlar vergisi politikası trendlerine olan etkisi incelenirken iktisadi görünümlerinin benzer olması nedeniyle gelişen ülkeleri önemli bir örneklem oluşturmaktadır. Bu tezde, küreselleşmenin kurumlar vergisi politikasına olan etkisini on iki ülke üzerinden incelemektedir. Bu kapsamda 1989-2020 yıllarına ait veriler kullanılmaktadır. Kullanılan yöntem ise nicel veri yöntemlerinden mevcut istatistiklere dayalı panel veri analizi kullanılmıştır. Bulgularımıza göre küreselleşme ile kurumlar vergisi oranları arasında negatif bir ilişki mevcut iken kurumlar vergisi gelirleri arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Diğer bir ifadeyle küreselleşme kurumlar vergisi oranı düşürmekte iken kurumlar vergisi gelirini artırmaktadır. Ayrıca kurumlar vergisi oranı ile ticari açıklık arasında negatif bir ilişki bulunmakta; nüfus ve kişi başına düşen milli gelirle arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Kurumlar vergisi geliri açısında bakıldığında ise ticari açıklıkla arasında negatif bir ilişki bulunmaktayken nüfus ve kişi başına düşen milli gelirle arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization has affected countries in many areas, including economic, political and social. Within the scope of the thesis, it is discussed in terms of the economic effects of globalization. While examining the effect of globalization on corporate tax policy trends, developing countries constitute an important sample due to their similar economic outlook. In this thesis, it examines the effect of globalization on corporate tax policy through twelve countries. In this context, data for the years 1989-2020 are used. The method used was panel data analysis based on available statistics, one of the quantitative data methods. According to our findings, while there is a negative relationship between globalization and corporate tax rates, there is a positive relationship between corporate tax revenues. In other words, while globalization lowers the corporate tax rate, it increases the corporate tax income. In addition, while there is a negative relationship between corporate tax rate and trade openness, there is a positive relationship between population and per capita income. In terms of corporate tax income, there is a negative relationship between trade openness and a positive relationship between population and per capita income.