Şehir markası oluşturma süreci ve şehrin kimlik bileşenlerinin geliştirilmesine yönelik bir araştırma: Kars örneği
  1. Tez No: 344538
  2. Yazar: UĞUR ÇAPIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Kimliği, Şehir Markası, Kars, Kars Marka Kimliği, Brand, Brand Identity, City Brand, Kars, Brand Identity of Kars
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Günümüzün yeni ekonomik düzeni kalkınmanın yerelden genele doğru eğilim gösterdiği bir anlayışı da birlikte getirmiştir. Ortaya çıkan bu durum ve yoğunlaşan rekabet ortamı şehirlerin markalaşmasını ve rakiplerine karşı sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmesini zorunlu hale getirmiştir. Bundan dolayı şehirlere yönelik uygulanan markalaştırma faaliyetleri ekonomik ve sosyal kalkınmanın yerel paydaşlar arasında ortak bir perspektif inşa ederek rekabet gücünü arttıran bir araç olarak algılanmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla şehirlerin pazarlama kurallarına riayet edilerek birer marka haline getirilmesi kalkınmanın veya benzer şehirlere nazaran tercih edilebilirliğin arttırılması açısından güçlü bir strateji olarak uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında genel anlamda markanın şehirlere olan getirisi ve Kars şehrinin potansiyelleri dâhilinde kimlik bileşenlerinin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. İki aşamalı Delphi yöntemi kullanılan çalışmanın ilk aşamasında şehrin yönetiminden sorumlu 356, ikinci aşamada ise 346 kişiye ulaşılmıştır. Çalışma verileri, derinlemesine mülakat ve yüz yüze görüşme yöntemleri ile toplanmış, çalışmada yüzdelikler, frekans dağılımları, min ve max değerler incelenmiştir. İç tutarlılığın ve yapı geçerliliğinin saptanmasında Cronbach ? kat sayısı ve faktör analizi kullanılırken, açık uçlu nitel verilerin nicel hale dönüştürülmesinde ise desteleme ve sayma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan formun geçerli ve güvenilir bir yapıda olduğu faktör analizi ve iç geçerlilik analizleriyle saptanmış, yapılan çalışma sonucunda Kars?ın 5 boyuttan ve 72 önermeden oluşan kimlik bileşenleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today?s new economic order has brought an understanding that the development showing a tendency from local to general. This situation and intensifying competition environment have made cities brand and necessitated to obtain a sustainable competitive advantage against their rivals. Therefore, city oriented branding activities cause economic and social developments to be perceived as a means increasing competitive power by building a common perspective between local shareholders. Thus, making cities one brand by obeying marketing rules has been applied as a powerful strategy in terms of increasing the development or preferability with respect to similar cities.The purpose of this thesis study is to reveal general yields of brand for cities and identity components within potentials of Kars city. 356 people responsible for administration of the city were reached during the first step of the study in which two-stage Delphi method was used, and 346 people were reached during the second step. Data of the study were collected by in-depth interview and face-to-face interview methods; and percentages, frequency distribution, min and max values were examined in the study. While Cronbach ?coefficient and factor analysis were used in determination of internal consistency and construct validity, bundling and counting methods were used for conversion of open ended qualitative data into quantitative ones. The fact that the form used in the study had a valid and reliable structure was determined by factor analysis and internal validity analysis, and consequently the study revealed identity components of Kars consisting of 5 dimensions and 72 proposals.