Hayvanlarla ilgili Türkmen atasözlerinin söz varlığı
The vocabulary in Turkmen proverbs about animals
- Tez No: 344552
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN GÜLLÜDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: atasözleri, tematik söz varlığı, hayvanlar, Türkmenler, Proverbs, thematic vocabulary, animals, The Turkmens
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkmen sosyo-kültürel ve ekonomik hayatında önemli bir işleve sahip olan hayvanlar, doğal olarak Türkmenlerin sözlü kültürünün en önemli öğeleriden olan atasözlerinin de içinde yer almıştır. Hayvanlarla ilgili Türkmen atasözleri üzerine yaptığımız bu çalışmada atasözlerinde geçen sözcükler bir dizinde toplandı. Atasözleriyle ilgili veriler elde edildikten sonra dizinde geçen madde başları hayvanlar, bitkiler, insan vücudu, araç-gereç, değer yargıları, meslekler, fiiller gibi 91 konu başlıkları altında sınıflandırıldı. Bu çalışmayla Türkmen Türkçesinin söz varlığı çalışmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Animals that have an important function in the Turkmen socio-cultural and financial life also remain the core element in the Turkmen proverbs, which constitute the most important elements of Turkmen oral culture. This study has incorporated a directory of vocabulary that Turkmen proverbs have about animals. After the relevant data regarding animals have been gathered, the entries in the directory have been grouped under 91 subgroups such as animals, plants, human body, utensils & equipments, value judgements, occupations, verbs etc. In conclusion, this study seeks to contribute to further studies to be done in the field of vocabulary in Turkmen language.