Avrupa Birliği ve Türkiye turizm politikaları: Turizm sektörünün ekonomik etkileri
European Union and Turkey's tourism policy: The economics influences of tourism industry
- Tez No: 344584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Turizm, Turizm Politikaları, Ekonomik Etki, European Union, Turkey, Tourism, Tourism Policy, Economic Effect
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin, turizm sektörünü ve turizm politikalarını inceleyerek, karşılaştırmalı bir şekilde tartışmaktır. Ayrıca, turizm sektörünün ekonomiye olan etkilerinin boyutunun incelenmesi de amaçlanmıştır.Çalışma sonucunda, hem Avrupa Birliği'nin hem de Türkiye'nin turizm sektörüne yönelik özel politikalar oluşturmadığı; ancak Avrupa Birliği'nin sektöre dair bazı düzenlemeler yaptığı saptanmıştır. Buna paralel olarak, Türkiye'nin de Avrupa Birliği'nin düzenlemelerini esas alarak, mevzuatını geliştirdiği ve Avrupa Birliği ile ortak çalışmalar yürüttüğü görülmüştür.Ayrıca, turizm sektörüne yönelik talebin gün geçtikçe arttığı, bunun gerek Türkiye gerekse Avrupa Birliği ekonomisine giderek artan oranda katkı yaptığı anlaşılmıştır. Ancak Avrupa Birliği ve Türkiye'nin turizm politikası oluşturarak bunları uygulamaya koymasının bir zaruret olduğu, aksi halde gelecekte beklenen olumlu sonuçların elde edilmesinin oldukça zorlaşacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse European Union?s and Turkey?s tourism industry and economic politics by discussing comparatively. Furthermore it is also intended to review the measures of tourism industry?s effect on economics.As a result of this research, it is determined that neither European Union nor Turkey developed executive policies for Turkey?s tourism industry however European Union had made various regulations. Correspondingly, it is appeared that Turkey also improved law on the basis of European Union regulations and performed collaboration with European Union.Also, it is perceived that there has been more and more increase in demand on tourism industry and this reap lasting benefits for both Turkey?s and European Union?s economy. However it is considered that there is absolute necessity for European Union and Turkey to make tourism policy and put it into effect otherwise it would get difficult to gain the expected positive results in the future.