Küreselleşme sürecinin uluslararası turizme ve Türkiye'ye etkileri
The effects of globalization process international tourism and to Turkey
- Tez No: 344583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Uluslararası Turizm, Türkiye, Globalism, International Tourism, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, uzun süreden beri var olan ancak 1980'li yıllardan itibaren etkilerini daha fazla hissettiren küreselleşme sürecini incelemek, bu sürecin turizm sektörüne olan etkilerinden bahsetmek ve son aşamada da küreselleşme sürecinin Türkiye turizm sektörüne olan etkilerini araştırmaktır.Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür tarama tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda öncelikle küreselleşme sürecinin başlangıcı ve gelişiminden bahsedilmiş daha sonra turizm ile ilgili bilinmesi gereken önemli tanımlara yer verilmiş ve dünya genelinde küreselleşme süreci ile birlikte gelişen turizm hareketleri ve küreselleşme sürecinin Türkiye turizm hareketlerine etkisi üzerinde durulmuştur.Çalışma sonucunda, günümüzde dünyanın bir bütün olarak ele alındığı bu durumun açıklamasının da küreselleşme kavramı ile yapılabileceği neticesine ulaşılmıştır. Küreselleşme tüm dünyayı etkisi altına alırken turizm sektörü de bu süreçten etkilenmiştir. Teknolojide yaşanan gelişmeler ve kişilerin sosyal haklarını kazanması turizm sektörünü doğrudan etkilemiştir. Özellikle turizmin ekonomik boyutu ele alınacak olursa, bu sektörün ülkeler için öneminin büyüklüğü de anlaşılacaktır. Türkiye, gerek turist çeken ülkeler gerekse yüksek turizm geliri elde etmesi bakımından dünya sıralamasında ilk on ülke arasında yer almaktadır. Bu nedenle küreselleşme sürecinin Türkiye turizm sektörünü olumlu yönde etkilediğini ancak alınacak çeşitli tedbirler ile Türkiye turizminin geliştirilebileceğini ve turist profilinin değiştirilebileceğini de söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is examine globalism and how globalism effects tourism. Globalism has been around but started showing it?s face more after 1980?s. In this study globalism will be looked at in a different persfective and explained how it effects tourism in Turkey.In this study, a different qualitative teknique was used and all academic papers and journals examined about this subject. At first, the start of globalism explained and how it developed over the years and some of the important tourism terms described. Furthermore, the effects of globalism thorughout the world and it?s impacts tourism in Turkey elaborated.At the end of the study, it became obvious that globalism makes people look at the world as one nation. And of course for that reason globalism effected tourism a lot. Modern tecnology and and social media helped this process as well. If we look at the ecomonic aspect of the tourism we see that globalism effected the whole world. Turkey is on top ten, on a list of countries that gets the most tourists and gets economic growth through tourism. For this reason it must be said that globalism effected Turkey a lot as well and with using right tools it can help Turkey and improve it?s tourism in the near future.