Akçakoca ilçesinin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Assessment of tourism potential district Akçakoca
  1. Tez No: 344590
  2. Yazar: YUSUF ALTUNDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Akçakoca, Strateji, SWOT analiz, Tourism, Akcakoca, Strategy, SWOT analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Akçakoca ilçesi doğal zenginliği, tarihi, kültürü, rekreasyonel değerleri ve alternatif turizm olanakları açısından Batı Karadeniz Bölgesinin önemli turizm potansiyeline sahip destinasyon bölgelerindendir. Bu araştırmada Akçakoca ilçesinin turizm açısından güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditlerini saptayarak ilçede turizmin gelişmesine yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilçe turizminin Fırsat, Üstünlük, Tehdit ve Zayıflık (SWOT) analizi yapılmıştır. Bölgedeki kaymakam, belediye başkanı, Akçakoca Turizm Tanıtma Derneği başkanı, dört ve beş yıldızlı otellerin yöneticileriyle görüşmeler yapılmıştır. SWOT analizi için veri toplamak amacı ile yarı yapılandırılmış mülâkat formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi türlerinden kategorisel analiz kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Akçakoca ilçesinin turizm açısından en güçlü yönleri; zengin tarihi, coğrafi konumu, iklimi, doğal kaynakları ve bozulmamış çevresidir. İlçe turizminin en zayıf yönleri ise; bölge halkında yeterince turizm bilincinin gelişmemiş olması, tanıtım ve pazarlama eksikliği ile kurumlar arası koordinasyon ve iletişim eksikliğidir. Ayrıca ilçenin alternatif turizm olanaklarının olması ilçe turizminin en büyük fırsatı olarak görülürken, kentin turistik imajının zayıf olması Akçakoca turizminin en büyük tehdit unsuru olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Akçakoca is a district in the Western regions of the Black Sea region of Turkey. It is one of the main tourist destinations in terms of its natural abundance, its history, culture, recreational values and alternative tourism in the district. This study aims at enhancing the recommendations for the development of tourism in the town. This can be done by identifying strengths and weaknesses and the opportunities and threats for the tourism in the region. In this regard, Opportunity, Strengths, Weakness Threats (SWOT) analysis of Akcakoca tourism was conducted. In the study, a semi-structured interview method was utilized. Thus, governor and mayor of the district, head of the association to promote Akcakoca and managers of four-and five-star hotels in Akcakoca were interviewed in order to make SWOT analysis. Categorical analysis, which is one of the content analyses, was used to examine the data. The results of this study indicate that the most powerful aspect of tourism in Akcakoca is its rich history, geographic location, climate, natural resources and pristine surroundings. On the other hand, it can be said that the weakest aspects of tourism in the region are lack of awareness of tourism in the local community, inadequate promotion and marketing, and the lack of coordination and communication among institutions. In addition to this, alternative tourism opportunities in the district is considered as one greatest opportunity for image of Akcakoca. Whereas, weak image of the city is identified as the biggest threat.