Yöresel mutfakların gastronomik kimliğin oluşmasındaki etkileri: Akçakoca Yukarı Mahalle örneği
The role of regional cuisines in shaping gastronomic identity: A case study of Yukarı Mahalle in Akçakoca
  1. Tez No: 961013
  2. Yazar: ALİ BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yöresel Mutfak, Gastronomik Kimlik, Akçakoca, Yukarı Mahalle, Local Cuisine, Gastronomic Identity, Akçakoca, Yukarı Mahalle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, gastronomik kimliğin oluşumunda yöresel mutfakların rolünü incelemektedir. Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Düzce ilinin Akçakoca ilçesine bağlı Yukarı Mahalle örneği üzerinden, bölgenin gastronomi turizmi potansiyeli değerlendirilmiştir. Çalışmada gastronomik kimlik, coğrafya, iklim, tarih, inanç sistemleri ve gelenekler gibi çevresel ve kültürel faktörlerle ilişkilendirilerek kuramsal açıdan ele alınmıştır. Nitel araştırma yöntemine dayanan çalışmada literatür taraması ve yerel gözlemler bir arada kullanılmış; Yukarı Mahalle'deki kadın üreticilerin katkısıyla sürdürülen yöresel pazarlar, gastronomik kimliğin taşıyıcısı olarak analiz edilmiştir. Melengücceği tatlısı, mancarlı pide, keş ve Çerkes mantısı gibi ürünlerin hem kültürel hem de ekonomik değer taşıdığı vurgulanmıştır. Gastronomi turizmi kapsamında otantiklik kavramı öne çıkarılmış; geleneksel mutfak kültürünün korunarak sunulması sürdürülebilir turizm bağlamında değerlendirilmiştir. Yukarı Mahalle pazarı, yalnızca bir satış alanı değil; kadın emeğine dayalı üretimin sergilendiği, kültürel deneyim sunan bir etkileşim mekanıdır. Sonuç olarak, Yukarı Mahalle'de kurulan yöresel pazar; tarihî dokunun korunması, kadınların ekonomik katılımı ve sürdürülebilir gastronomi açısından örnek bir uygulamadır. Bu pazar, gastronomik kimliği sadece tüketimle değil, toplumsal aidiyet ve kültürel süreklilikle ilişkilendiren bir yaşam alanına dönüşmüştür. Bu tür yerel girişimlerin turizm çeşitliliğine ve kırsal kalkınmaya katkısı büyüktür.
Özet (Çeviri)
This study explores the role of local cuisines in the formation of gastronomic identity. Focusing on Yukarı Mahalle in Akçakoca, located in the Western Black Sea Region of Turkey, the research assesses the potential of local culinary culture within the context of gastronomy tourism. The concept of gastronomic identity is discussed theoretically, emphasizing its formation through environmental and cultural factors such as geography, climate, local products, history, belief systems, and traditions. Based on a qualitative research design, the study combines literature review with local observations. The traditional markets sustained by women producers in Yukarı Mahalle are examined as key actors in preserving and transmitting gastronomic identity. Products such as melengücceği dessert, mancarlı pide, keş (aged cheese), and Circassian dumplings are shown to hold both cultural and economic value. Within the scope of gastronomy tourism, the concept of authenticity is emphasized. Despite global consumption trends, the preservation and presentation of traditional culinary culture in Akçakoca is evaluated as a model of sustainable tourism. The Yukarı Mahalle market emerges not only as a sales space but also as a cultural venue where women's labor is showcased and visitors engage with local traditions. In conclusion, the local market in Yukarı Mahalle serves as a successful example in terms of heritage preservation, women's participation in economic life, and the promotion of sustainable gastronomy. It represents a living space where gastronomic identity is experienced through taste, memory, and community, contributing both to tourism diversification and to local rural development initiatives.