İsrail devletinin vatandaşlık sorunsalı: Hiyerarşik kimlikler ve eşitlik talepleri
The citizenship problematique of the state of Israel: Hierarchical identities and equality demands
  1. Tez No: 331219
  2. Yazar: HAMZA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail Devleti, Vatandaşlık, The State of Israel, Citizenship
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kimlik meseleleri daha önce hiç olmadığı kadar karmaşık bir yapı arz etmeye başlamaktadır. İnsan hakları, eşitlik, adalet ve özgürlük gibi evrensel değerlerin neden olduğu kimliksel uyanış karşısında ise devletlerin belirli taleplere cevap verebilme kabiliyetlerinin, demokrasinin içselleştirilmesi ile yakından ilişkili olduğu anlaşılmaktadır. Devlet ile halk arasında bir mekanizma işlevi gören vatandaşlığın ehemmiyeti de böylece net bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede İsrail'de vuku bulan kimlik çatışmalarını konu alan bu çalışma vatandaşlık zemini üzerinde değerlendirilmektedir. İsrail Devleti'nin demokrasi karşıtı uygulamaları ile beraber parçalı ve hiyerarşik bir toplumsal yapının belirdiği hususu ise çalışmanın ana argümanını oluşturmaktadır. Nitekim siyasi, hukuki, dinî, ekonomik, kültürel ve sosyal pek çok parametre göz önünde bulundurulduğunda üç boyutlu çatışma profilinin toplumda mevcut olduğu görülmektedir: 1) Aşkenazi- Mizrahi bölünmesi, 2) Seküler- Haredi ayrışması, 3) Arap- Yahudi çatışması. İsrail'in, vatandaşları arasında ayrım gözeten ve bir tarafı avantajlı kılmaya yönelik politikaları dolayısıyla etnik bir devlet niteliği taşıdığı yönündeki sav ise çalışmanın sonunda sabitleşmektedir.
Özet (Çeviri)
Identity issues have begun to display an unprecedentedly sophisticated structure. Universal values such as human rights, equality, justice and freedom are causing an identity related awakening. It is hence understood that the response capability of states facing certain demands arising out of this awakening is closely related to whether democracy is internalized within those states. Therefore, the importance of citizenship functioning as a mechanism between state and her peoples becomes clearer. In this context, this thesis which examines the identity conflicts occurring in Israel has been structured on the basis of citizenship. That a stratified and hierarchical social structure has appeared due to the anti-democratic practices of the State of Israel is the main argument of this thesis. As a matter of fact, considering political, legal, ecclesiastical, economic, cultural and social parameters, it is seen that a three dimensional conflict profile has existed in the society: 1) Ashkenazi- Mizrachi division, 2) Secular- Charedi dissociation, 3) Arab- Jewish conflict. At the end of this study, the argument that Israel has an ethnic nature, which manifests itself in her discriminative policies that give one group of citizens more advantages, becomes established.