Duygusal zekânın örgütsel bağlılığa olan etkisi ve sağlık çalışanları üzerinde bir uygulama: Uşak ili örneği
Emotional intelligences effect on organizational commitment and a study on health care employees: Uşak sample
- Tez No: 344663
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Örgütsel Bağlılık, Kamu Kurumları, Sağlık Çalışanları
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırma, ?Kamu Kurumlarında Sağlık Sektöründe? görev yapan sağlık personelinin (doktorlar hariç) duygusal zekâ ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesine ve değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesine yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda çalışanların; duygusal zekâ ve örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi ve duygusal zekâlarının örgütsel bağlılıklarına olan etkisinin tespit edilmesi çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır.Araştırma Uşak ilinde faaliyet gösteren sağlık kurumlarını kapsamaktadır. Araştırmaya, Uşak Devlet Hastanesi'nden 148, Uşak Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi'nden 61, Ağız ve Diş Hastanesi'nden 24, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden 12, KETEM'den (Kanser Erken Teşhis Ve Tarama Merkezi) 8 adet olmak üzere toplam 253 sağlık personeli katılmıştır.Çalışmada, veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde, örneklemi oluşturan sağlık çalışanlarının demografik özelliklerinin belirlenmesi için ?Kişisel Bilgi Formu?, ikinci bölümünde duygusal zekâ düzeylerinin belirlenmesi için ?Duygusal ZekâÖlçeği (Self-Report Emotional Intelligence Test - SREIT)? ve üçüncü bölümde ise örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi için ?Örgütsel Bağlılık Ölçeği (Organizational Commitment Questionare - OCQ)? kullanılmıştır. Elde edilen verilere, SPSS 18.0 paket programı kullanılarak; frekans ve yüzde değerleri, güvenilirlik, madde ve faktör analizleri, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) Örneklem Yeterliliği Testi, Barlett Küresellik Testi ve bağımsız değişken ve boyutlarının bağımlı değişken üzerindeki etkilerini belirlemek amacı ile regresyon analizi yapılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlar % 95 güven aralığında, p < 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; duygusal zekâ değişkeninin alt boyutları ile örgütsel bağlılık değişkenin normatif bağlılık boyutu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Duygusal zekâ değişkeninin; duygularının farkında olma ve başkalarının duygularının farkında olma boyutları ile duygusal bağlılık boyutu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemezken, duygularını ifade edebilme boyutu ile duygusal bağlılık boyutu arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu görülmüştür. Ayrıca duygularının farkında olma ve duygularını ifade edebilme boyutları ile devamlılık bağlılığı boyutu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemezken, başkalarının duygularının farkında olma boyutu ile devamlılık bağlılığı boyutu arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu görülmüştür.Bu Yüksek Lisans Tezi Uşak Üniversitesi BAP birimi tarafından proje olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, is aimed at detecting the relationship between the emotional intelligence and organizational commitment levels of the Health Care Employees (except for doctors)working in ?Health Sector in the Public Institutions? and determining the relationship between the variables. For this purpose, determining the level of employees? emotional intelligence and organizational commitment and detecting the effect of their emotional intelligence on their organizational commitment take part as the aim of the study.The research includes health institutions operating in the province of Uşak. 253 Health Care Employees participate in the research on the way of 148 from Uşak State Hospital, 61 from Obstetrics and Children's Unit of Uşak State Hospital, 24 from Oral and Dental Hospital, 12 from Physical Therapy and Rehabilitation Center, 8 from KETEM (Cancer Early Diagnosis and Screening Center).In this study, a questionnaire method is utilized as a data collection technique. The questionnaire form consists of three parts. In the first section; ?Personal Information Form? is used in order to determine the demographic characteristics ofhealth care employees that make up the sample, in the second section; ?Emotional Intelligence Scale (Self-Report Emotional Intelligence Test - SREIT)? is used in order to determine the level of their emotional intelligence and in the third part; ?Organizational commitment Scale (Organizational commitment Questionare - OCQ)? is used in order to determine the level of their organizational commitment. Frequency and percentage, reliability, item total and principal component analysis, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) measure of sampling adequacy, Barlett?s test of sphericity and regression analysis in order to determine the effects of independent variable and its dimensions on the dependent variable are performed to the obtained data using by SPSS 18.0 software package. Results obtained from data are evaluated in % 95 confidence interval, p < 0,05 significance level.According to the results; there is no relationship between dimensions of emotional intelligence variable and normative commitment dimension which is dimension of organizational commitment variable. Although there is no relationship between awareness of sense and awareness of others' feelings which are dimensions of emotional intelligence variable and emotional commitment dimension, there is a significant relationship between ability to express feelings dimension and emotional commitment dimension. Also, there is a significant relationship between awareness of others' feelings dimension and continuance commitment dimension although there is no relationship between awareness of sense and ability to express feelings dimensions and continuance commitment dimension.This Master of Science thesis has been supported by The BAP Unit of Uşak University.KeyWords: Emotional Intelligence, Organizational Commitment, Public Institutions, Health Care Employees