Ticari bankalarda kredi risk yönetimi ve Basel II kriterlerinin etkileri
Risk management in commercial banks and effects of Basel II criterias
  1. Tez No: 277206
  2. Yazar: MELEK AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ZAİF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Kredi, Kredi Risk Yönetimi, Basel II, Risk, Risk Management, Credit, Credit Risk Management, Basel II
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Finansal piyasalarda aracılık fonksiyonu yerine getiren bankaların ekonomideki yeri ve önemi büyüktür. Gerek dünyada gerekse de Türk bankacılık sektöründe en büyük paya ticari bankalar sahiptir. Bankaların faaliyetlerini risk almadan sürdürmeleri ise olası değildir. Bu nedenle bankalar için risk yönetimi büyük önem arz etmektedir. Ticari bankaların üstlendikleri en önemli risk, kredi riskidir. Çünkü kredi verme bu bankaların temel faaliyetlerinden biridir. Banka başarılı olmak için kredi riskini etkin olarak yönetmelidir. Uluslar arası Ödemeler Bankası (BIS) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Basel Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Komitesi (BCSB) tarafından oluşturulan ve Basel II olarak da adlandırılan yeni sermaye yeterliliği uzlaşısının kredi riski yönetimine önemli etkileri olacaktır. Basel II'de üç yapısal blok vasıtasıyla banka sermaye yeterliliklerinin tespitinde risk duyarlılığının arttırılması böylelikle gerek bankacılık sektöründe gerekse de ekonomide istikrarın sağlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmada Basel II kriterlerinin ticari bankalarda kredi risk yönetimine muhtemel etkileri ortaya konulmuş olup Türk Bankacılık sektörünün kredi risk yönetiminde Basel II'ye uyum konusunda hangi aşamada olduğu hakkında bilgilendirmede bulunulmuştur. Türkiye'de faaliyet gösteren ticari bir bankanın kredi risk yönetimi faaliyetleri incelenerek, Basel II'ye uyum konusunda öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Place and importance of the intervening banks, in financial markets, are major. Even globally or in Turkey commercial banks are forming most of the market share. Maintaining the facilities without taking risks is seem to be impossible so that risk management issue subjects major importance. The most important risk that commercial banks bearing is loan risk because loaning is the fundamental facility of those banks. In order to get success bank is supposed to manage that risk effectively. New capital adequacy compromise which is also named as Basel II would have major effects on risk management which is formed by Basel Basel Committee on Banking Supervision (BCBS), maintaining its facilities under the control of Bank For International Settlements (BIS). It is aimed to provide stability in banking and economy by increasing the risk sensitivity within three structural blocks at Basel II. In this case, possible effects of the Basel II criteria on commercial banks aside Turkish Banking System?s level of compatibility to Basel II criteria is stated. Recommendation is done by observing the credit risk management facilities of commercial bank proceeding in Turkey.