Mecmû'a-i Eş'âr (Transkripsiyonlu metin-inceleme-sözlük)
Mecmû'a-i Eş'ar (Transcription text-analysis-dictionary)
- Tez No: 510709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL KOCAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: mecmua, şiir mecmuası, şair, divan şiiri, nazım şekilleri, mecmua, poetry collection, poet, ottoman poetry, verse forms
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Mecmualar, klasik Türk edebiyatında 15. yüzyıldan itibaren görülmeye başlanmıştır. Mecmua kelimesi, Arapça“cem'”kökünden gelmekte ve“toplamak, derlemek, bir araya getirmek”manalarında kullanılmaktadır. Bir nevi antoloji niteliğine sahip olan mecmualar, içerdiği şairler ve şiirler açısından klasik edebiyatta önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma, Milli Kütüphane yazmalar koleksiyonunda yer alan Yz A 7131 numaralı Mecmû'a-i Eş'âr adlı eserin transkripsiyonlu metni, incelenmesi ve bağlam sözlüğünden oluşmaktadır. Bu mecmuada genellikle 15 ve 16. yüzyıla ait muhtelif şairlerin şiirleri, bunun yanı sıra 17 ve 18. yüzyıl şairlerinin şiirleri de yer almaktadır. Çalışmada Yz A 7131 numaralı şiir mecmuasının tanıtımına geçilmeden önce klasik edebiyattaki mecmualar üzerinde durulmuş, sonrasında çalışmanın konusunu oluşturan mecmuanın tanıtımı detaylı bir şekilde yapılmış ve mecmuada yer alan şairler hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra mecmuanın transkripsiyonlu metni oluşturulmuş; bu metin, yayımlanan eserlerle mukayese edilmiş ve bunlar arasındaki farklar gösterilmiştir. 76 varaktan oluşan ancak elde 56 varağı bulunan mecmuada 39 şaire ait farklı nazım şekillerinde toplam 82 manzume ile kime ait olduğu tespit edilemeyen 20 manzume bulunmaktadır. Çalışmanın son kısmında ise bağlam sözlüğü yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In classical Turkish literature the poetry collections (mecmua) first appeared in the 15th century. The word“mecmua”derives from the root“cem”, which means“to gather, to compile or to collect”. These poetry collections can be consired as anthologies and they are important for classical literature as they gather various poems an poets in one volume. This thesis consists of the transliteration of a mecmua called Mecmû'a-i Eş'âr, (Yz A 7131), some brief information about its content and a dictionary. Today the manuscript copy of this mecmua is housed at the National Library in Ankara. The manuscripty mainly includes the works of the 15th and 16th century poets. However, some 17th and 18th century poets are also included among others. The structure of this thesis is as follows: The first part includes some brief information about poetry collections in classical Turkish literature. Then, the Mecmû'a-i Eş'âr kept in the National Library (Yz A 7131) is introduced in detail. The second part includes the transliteration of the manuscript. Some poems included in the mecmua are checked from other scholarly publications. The manuscript includes 76 folios, but some pages are missing. There are 82 poems in total and they were written by 39 poets. 20 poems in the collection could not been identified. Lastly, the third part of this thesis includes a contextual dictionary.