3-6 yaşında olup anaokuluna giden çocukların annelerinde algıladıkları ebeveynlik biçimleri ile çocuk yetiştirme tutumları ve erken dönem uyum bozucu şemaların etkisi
3-6 years old and in kindergarten children to perceive mothers parenting attitudes and raising children with early compliance forms of destructive relationships of schemas
- Tez No: 344731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Algılanan Ebeveynlik Stilleri, Çocuk Yetiştirme Tutumları, Early Maladaptive Schemas, Perceived Parenting Styles, Parental Attitude Research Instrument
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmanın amacı; 3-6 yaşa sahip anaokulan giden çocuklu kadınlarda çocuk yetiştirme biçimleri ile şema alanları arasındaki ilişkide kendi anne-babalarında algılanan ebeveyn biçimleri,çocuk yetiştirme tutumları ve erken dönemde oluşan şemaların etkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışmanın örneklem grubunu Aydın ili Kuşadası ilçesinde bulunan özel ve bağımsız anaokullarında okuyan çocukların anneleri oluşturmaktadır Toplamda 166 anne ile görüşülmüş ve ölçekler anneler tarafından doldurmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Young Ebeveynlik Ölçeği (YEBÖ), Young Şema Ölçeği-Kısa Form-3 (YŞÖ-KF3), Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Envanteri (PARI) ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi, SPSS istatistikpaket programı 15.0 ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların eğitim ve geldikleri aile tutumları değişkeni açısından anlamlı farklılık olup olmadığının görülmesi amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Algılanan ebeveynlik biçimlerinin ve erken dönem uyum bozucu şemaların çocuk yetiştirme tutum değerlendirmelerini yordama gücü olup olmadığının ortaya konması amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizinde yordayıcı değişkenler ?stepway? yöntem ile analize dâhil edilmişlerdir. Araştırma sonucunda annelerin zedelenmiş otonomi, kopukluk ve reddedilmişlik ve yüksek standartlar ve bastırılmışlık şema alanlarının eğitim düzeylerine göre farklılık kazandığı görülmüştür. Aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumlar ile annelerin eğitim düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde; koruyucu (aşırı anne) ve sıkı disiplin alt boyutu eğitim seviyesinin yükselmesiyle anlamlı ilişki gösterirken., karı/koca geçimsizlik tutum ise katılımcıların eğitim seviyesinin düşmesiyle anlamlı ilişki göstermiştir. Katılımcıların şema alanları ile geldikleri aile tutumları arasında zedelenmiş otonomi ve kopukluk şema alanları kendi ailesinin ilgisiz tutum olarak algıladıkları bulunmuştur. Algılanan ebeveynlik (anne) biçimleri ile geldikleri aile tutumları açısından istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık tespit edilmiştir. Erken dönem uyum bozucu şemalar ve algılanan ebeveynlik biçimleri, çocuk yetiştirme tutumları üzerinde bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of study is investigate the, age 3 - 6 and the main school with and for women with children, to child rearing formats fields diagram with their own families in relations between perceived parenting styles, attitudes toward child rearing and early period of effect . The research sample is made up of Aydin Kusadasi district sample study of the private and independent schools main schools of children of mothers. In total 166 mother and point of view and scales are filled by mothers.Young Parenting Inventory (YPI), Young Schema Questionnaire- Short Form 3 (YSQ-SF3) and Parental Attitude Research Instrument were used. The study found that the data analysis was performed with SPSS 15.0 statistical package program. Participants' training, and was a perfect fit for family attitudes variable vary in terms that are meaningful to be seen that there is no one-way varyans analysis has been made. And the early parenting formats detected with child rearing attitude annoying diagrams evaluate their power and that there is no procedure to expose multiple regression analysis has been made. Regression analysis variables predict the Stepway" method, are included in the analysis. As a result of mothers, impared autonomy, disconnection and rejection and overvigilance&inhibition will vary according to areas of levels of education has been gained. Parental attitude research instrument examined the relationship between the level of education of the mother; over protecting and pressure discipline has shown significant relationship on rising levels of education in the lower dimensions. . Also, wife-my husband and printing imcompatibility discord subscale showed a significant decrease in the levels of maternal education. The participants come with family attitudes between the early maladaptive schema fields, the impared autonomy and disconnection rejection as their mothers have the schema fields unrelated to the attitude of parents perceive it. In conclusion, findings pointed out child-rearing attitudes of perceived parenting styles and early maladaptive scehmas on conjugal relations. The results were discussed with respect to the extant literature.