Trabzon yöresinde kullanılan cura zurna'nın yapısı ve icra edilen ezgilerden dokuzu'nun notaya alınması
Structure of cura oboe used in the vicinity trabzon and notating the nine of melodies performed
- Tez No: 344750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI, ÖĞR. GÖR. YÜCEL PAŞMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Cura Zurna, Zurna, Trabzon Yöresi, Cura Oboe, Oboe, Vicinity of Trabzon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü?nde hazırlanmış olan bu Yüksek Lisans Tezinde, Trabzon yöresinde kullanılan cura zurnanın icra özelliklerini ve icra edilen eserlerin incelenmesi konuları ele alınmıştır. Bu çalışmada, Trabzon yöresinde kullanılan cura zurnanın, yapısını, ses sahasını, icra özelliklerini ve icra edilen dokuz eserin notaları yer almaktadır. Cura zurnanın yapılış şeklini, tutuş pozisyonuna göre çıkan sesler yazılı ve görsel olarak ele alınmıştır. Çalışmada yer alan eserlerin ses ve görüntü kayıtları ekler bölümüne konmuştur.Bu incelemede, Trabzon yöresi müzik kültürünün en önemli saz aleti olan cura zurnanın, yapısal özellikleri ve icra teknikleri incelenerek, ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Yörede kullanılan ölçüler ve icra kurallarına bağlı kalınarak, edinilen bilgiler doğrultusunda bu alanda kaynak oluşturulmaya çalışılmıştır.Cura zurnanın, Trabzon halk musikisindeki yeri ve yapısal özellikleri incelenip gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında yapılan araştırmada, cura zurna alanında, geçmişten günümüze kadar ulaşan bu bilgileri, gelecek nesillere aktarılması gerektiği konusunda büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this master?s thesis prepared in Institute of Social Studies Haliç University, it has been dealt with the performance properties of cura oboe used in the vicinity of Trabzon and analysis of nine productions.In this study, there are structures, sound areas, performance properties of cura oboe used in the vicinity of Trabzon and musical notes of performed nine productions. It has been dealt with the heard sounds according to the way and hold position of cura oboe as well documented and visually. The productions? sound and footage have been put into the thesis.In this study, cura oboe as the most important musical instrument in the vicinity of Trabzon has been dealt with structural properties and performance techniques in details. While it has been adhered to the measurements and performance rules in the vicinity, it has been tried to constitute a qualified source according to the latest information. It is necessary to study on cura oboe?s structural properties and importance in Trabzon folk music, and hand down the next generations. This master?s thesis is very important because this study has brought together all information from past to present about cura oboe and is going to hand the necessary information down the next generations.