Mehmet Erenler´in bağlama icrasının altı zeybek üzerinde analizi ve notaya aktarılması
Analysis and musical note for exercise six zeybek of Mehmet Erenler with bağlama
  1. Tez No: 344751
  2. Yazar: ERKAN BEYTER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KINIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama, Mehmet Erenler, Analiz
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bağlama, icra yönünden çeşitliliği, geniş bir coğrafyaya yayılması ve fiziksel yapısının sunduğu imkânlar yönüyle zengin halk çalgılarımızdan biridir. Bağlama icrasında bu zenginliğin oluşmasında ise bu geleneği usta-çırak ilişkisiyle sürdüren ve aktaran usta icracıların rolü büyük önem taşımaktadır. Bu icracılardan biri olan Mehmet Erenler`in bağlama icrası, çalışmanın esas konusunu teşkil etmektedir.Mehmet Erenler bağlamada hem yöre hem de tavırlar bağlamında her eseri farklı ve zengin süslemelerle yorumlayan, özgün ifadelere sahip bir sanatçıdır. Ancak bu çalışmada çok geniş bir yelpazeye sahip olan Türk halk müziği repertuarı içerisinde bir örneklem oluşturulması açısından altı zeybek üzerinde çalışılmıştır.Çalışma sürecinin başında Mehmet Erenler ile yapılan görüşmelerde kendisi ile birlikte belirlenen bu zeybeklerin video kaydı yapılmıştır. Elde edilen bu veriler neticesinde her bir zeybeğin ayrıntılı analizi yapılmıştır. Bunun sonucunda eserler,son yıllarda geliştirilen ve giderek yaygınlaşan bağlama metotlarından dayararlanılarak notaya aktarılmıştır. Bu aktarımda Mehmet Erenler'in çoğunluğu kendine has tezene ve parmak tekniğindeki ayrıntılar sembollerle ifade edilmiştir.Çalışmanın sonucunda ise analizi yapılan bu altı zeybek, araştırmacıların veicracıların kullanımına sunulmak üzere kayıt altına alınmıştır. Analizi yapılan zeybekler ekler kısmında bütünüyle verilmiştir. Ayrıca bağlama icrasında usta çırak ilişkisinin önemini ve gereğini ortaya koymak üzere kayıt edilen bu eserler video kesitleri halinde ekler kısmında verilmiştir. Bunun yanında bağlama icrası açısından kaynak niteliği taşıdığı için Mehmet Erenler`in yapmış olduğu albüm çalışmaları da ekler kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bağlama is one of the famoust musical enstrument of folk culture due to its physical situation and includes many kind of exersice style, Seperated a large georofical area. The big roles of the that richest exersices style has been won by relationshıp of skilled and apprentice players. One of the bağlama exerciser which called Mehmet Erenler and his bağlama exercise based for this workship. Mehmet Erenler is an bağlama artist who has an authentic expression to play the bağlama for each music part which richest by local culture and him skills. But during this working, he decided to play