Başlangıçtan günümüze Karagöz Hacivat figürlerinin illüstrasyon sanatındaki yeri
The place of the figures of Karagoz and Hacivat in the illustration art from the beginning today
- Tez No: 344749
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: llüstrasyon, Karagöz, Hacivat, Figür, Minyatür, Illustration, Karagoz, Hacivat, Figure, Miniature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
?llüstrasyon, insanın varolu?undan itibaren varlığını sürdüren bir ileti?im ve sanat disiplinidir. Bu çalı?mada; geleneksel gösteri sanatları içinde yer alan“Karagöz ve Hacivat”figürlerinin, ba?langıcından günümüze kadar olan geli?imi ve illüstrasyon sanatındaki yeri ara?tırılmı?tır. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yerli ve yabancı ara?tırmacıların inceledikleri ve önemle üzerinde durdukları konulardan biri olan“Karagöz ve Hacivat”,illüstrasyonun çalı?ma alanlarından kitap, gazete, dergi, afi?, pul kategorilerinde figüratif özellikleri ile incelenmi?tir.“Karagöz ve Hacivat”figürlerinin ve ?llüstrasyonun günümüze kadar geçirdiği evreler ara?tırılmı?, bu deği?im evrelerine emek veren sanatçıların çalı?maları örnek olarak gösterilmi?tir. Bu tez çalı?ması kapsamında çe?itli müzelerden, kütüphanelerden, yazılı ve görsel kaynaklardan yararlanılmı?tır.?llüstrasyonun etki alanlarından olan minyatür sanatının konu ile ilgisi ara?tırılmı?tır. Türk kültürünü meydana getiren geleneksel sanatlarımızı gündemde tutmak ve illüstrasyon sanatına katkı sağlamak amaçlanmı?tır.
Özet (Çeviri)
Illustration is an art and communication discipline that has existed since development of mankind.This study is examines the place of Karagoz and Hacivat in the illustration art, and its development, which has been part of the traditional entertainment art since its beginning to today.This study divided into different categories such as book, magazine, journal, poster and stamp to express figurative properties of“Karagoz and Hacivat”that emphasized by researchers after the second half of 19 th century.Evolution of Karagoz and Hacivat figures and illustrations have been researched and the work of the artists, who aided in the development, have been shown as an example.In this thesis, various museums, libraries, written and visual resources were used. The miniature art which is one of the influenced areas of illustration were investigated.One of the goals of this study is to preserve our traditional art forms alive and to contribute to the art of illustration.