Teke yöresi Burdur ili mahalli kemane icracılarının yöresel kemane çalım teknikleri
Regional playing techniques of local kemane performers in Burdur, Teke region summary
- Tez No: 344759
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. KADİR VERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kemane, Teke yöresi, Burdur5, Kemane, Region of Teke, Burdur
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yapılan bu çalışmada, Türk Halk Müziğinde önemli bir yeri olan yaylı sazlarımızdan kemanenin bilinmeyen birçok yönü araştırma yapmak isteyenlere anlatılmaya çalışılmıştır. Bunlara genel olarak baktığımızda, araştırdığımız kaynaklardan çıkan sonuç doğrultusunda, kemanenin ortaya çıkışı ve günümüze kadar olan gelişimi anlatılmıştır. İlk olarak günümüzdeki kemanenin yapısal özelliklerinden bahsedilmiş, akort geleneği, türleri, icra alanları hakkında bilgiler verilmiş ve kemane icrasında kullanılan çalım tekniklerine değinilmiştir. Yöresel boyuta inilerek, Burdur ili mahalli sanatçılarının çalım teknikleri incelenmiş ve bu yöresel türküler, evrensel çalım tekniklerine göre notaya alınmıştır. Bu çalışmada öncelikle amaçlanan, Burdur yöresi kemane çalım tekniklerini ve tavrını tanıtma isteğidir.
Özet (Çeviri)
With the unknown fields about one of the most important instruments of Turkish Folk Music, Kemane, is examined detailed in this very study. Considering the general observation of this study, historical development and is explained according to results of the research on analyzed sources. Firstly the formal features, tuning tradition and performing techniques of today's kemane are explained. Performing techniques of musicians from Burdur are examined by underlining regional areas and those regional folk songs are notated according to universal techniques. The main target which is aimed in this study is introducing performing techniques of kemane in Burdur area and its characterstics.