Endüstriyel giysi üretiminde kişiselleştirme olgusu ve tasarım sürecine olan etkisi
Mass customization concept in clothing industry and its effects on design process
- Tez No: 344771
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Giyim sektörü, moda sektörü, kitlesel bireyselleştirme, 3 boyutlu vücut tarama, 3 boyutlu imalat, 3 boyutlu giysi tasarım programları, Fashion industry, apparel industry, clothing industry, mass customization, 3D body scanning, 3D printing, 3D fashion design, 3D fashion design applications
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Moda ve giyim endüstrilerinde son dönemde ortaya çıkan kişiselleştirme eğilimleri; gelişen teknoloji, küreselleşme ve yeni ekonomi düzeninin başlaması ile tüketici isteklerindeki artış sonucunda gündeme gelmiştir. Kişiselleştirilmiş giysi, kişinin vücut ölçülerine ve vücut morfolojisine uyum sağlamanın yanısıra tüketicinin beğenisini de kazanmalıdır. Kitlesel bireyselleştirme (mass customization), kişiye özel tasarımların endüstriyel yöntemlerle ve toplu üretim maliyetlerinde üretilmesini kapsar. Son 20 yıl içinde gelişen teknoloji ve 3 boyutlu tasarım programları, birçok sektörde kitleler için yapılan bireyselleştirilmiş ürünler yaratılmasını destekler.Çalışmanın birinci bölümünde, moda ve giyim giyim endüstrilerine yön veren günümüz tüketicisinin profili çizilmiş, imaj, marka ve reklam kavramları ile olan ilişkileri anlatılmıştır. 20. yüzyılın sonunda ekonomi pazarında yaşanan değişimler ve bunların tüketici ile giyim ve moda sektörleri üzerindeki etkileri incelenmiştir.Kitlesel bireyselleştirme uygulamalarının başlaması, gelişen teknolojinin sunduğu olanaklarla kitlelere yayılması konu içinde ele alınmıştır.İlerleyen bölümlerde moda ve giyim endüstrilerinde kitlesel bireyselleştirmeye destek veren 3 boyutlu tasarım programları ve imalat yöntemleri görsellerle desteklenerek anlatımı detaylı olarak yapılmıştır.Son bölümde ise 3 boyutlu yüz ve vücut tarama uygulamaları ve 3 boyutlu baskı aşamaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recent mass customization trends in fashion and clothing industry came into picture through increasing consumer demands on improved technology, globalization and new economy. Customization in clothing industry does not only fulfill the consumer requirements but also provides size and morphology conformance.Mass customization conceptually means producing customized (individualized) products with same costs as mass production. Developmet of technology and 3D design applications in last 2 decades primarily supported the rise of mass customization.Within the first chapter of this document, various profiles of the consumers today shaping the industry and their relations with image, brand and advertisement concepts are explanied. Economic and market changes in late 1990?s and their impacts over consumer, clothing and fashion is also consideredRise of the mass customization and its spread among industries with the help of improved technology is mentioned.Progresses achieved in 3D design and 3D manufacturing applications supporting mass customization in fashion and clothing industry is explained in detail within the following chapters.Finally, an applied practise of 3D face and body scanning example and steps of 3D printing are provided.