Havacılık işletmelerinin operasyon sürecinde gecikmeleri azaltmaya yönelik karar destek sistemi model önerisi ve Atatürk Havalimanında uygulama
A decision support system model proposal to decrease the delays in operation process of aviation companies and an application in Atatürk Airport
- Tez No: 344774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL HAKAN KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havaalanı, gecikme, aksaklık yönetimi, karar destek sistemi, Airport, delay, disruption management, decision support system
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Havayolu taşımacılığı sektörü ekonomik ve siyasi krizler, petrol fiyatlarının değişimi, teknolojinin gelişimi gibi çevre etkenlerine karşı oldukça duyarlıdır. İşletmelerin bu tür çevresel riskleri önlemesi mümkün değildir. Bu yüzden sektörün içerisinden kaynaklı risklerin doğru tanımlanması ve yönetilmesi, işletmelerin faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada sivil havayolu taşımacılığı sektörünün en önemli problemlerinden biri olan gecikmelerin önlenmesinde yönelik bir karar destek sistemi modeli önerilmesi amaçlanmıştır. Uygulama alanı olarak İstanbul Atatürk Havalimanı seçilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde havayolu hizmet sunum sürecine katılan işletmelerin operasyon yapısı özetlenerek havayolu hizmet sunum süreci tanımlanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümde gecikmelerin önlenmesine yönelik yaklaşımlar tartışılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde Atatürk Havalimanına özgü Faaliyet Tabanlı Havayolu Hizmet Sunum Süreci Ağ Şeması oluşturulmuştur. Gecikmelerin kaynakları ve gecikme önlemleri tanımlanarak gecikmeyi önleyecek Karar Destek Sistem Modeli tasarlanmıştır. Araştırmanın son aşamasında önerilen Karar Destek Sistem Modeli yarı yapılandırılmış görüşmeler ve benzetim yöntemi ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The air transportation sector is highly sensitive to environmental factors as the economic and political crisis, oil prices, exchange, the development of technology and etc. These types of the environmental risks are not able to prevent by the businesses. Therefore, the correct identification and management of the risks from within the industry by businesses is very important for the sustainability of the activities. In this study, a decision support system model is proposed for decrease of the delays that are one of the most important problems of the civil air transportation sector. Istanbul Ataturk Airport is selected for application area. In the first part of the study, the structure of businesses? airline operation, that are involved in the airline service process, is summarized and identified. In the second part of the study, the approaches of the delays prevention are discussed. The third part of the study, An Activity Based Network of Airline Service that is specified for the Ataturk Airport, is created. After the source of delays and preventions of the delays are identified the Decision Support System Model is designed. The final stage of the research, Decision Support System Model is evaluated by semi-structured interviews and simulation methods.