Ekip kaynak yönetimi ve SHELL model anlayışının havayolu işletmelerinde uçuş emniyeti ve zamanında kalkış performansına etkileri
Effects of crew resource management and SHELL model on airline safety and ontime takeoff performance
  1. Tez No: 461890
  2. Yazar: ERSİN YANAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Rötar, SHELL Model, CRM, Aeronomy, Koordine Birimi, Düşünce iklimi, Aviation, Delay, SHELL Model, CRM, Aeromony, Coordination Unit, Thought climate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ülkemizde ve dünyada havacılık sektörünün gelişimini ve büyümesini hep birlikte takip etmekteyiz. Bu gelişme ile birlikte sektör içerisinde ki sorunlarda aynı oranda büyümektedir. Artan yolcu ve havaaracı karşısında havalimanları hizmet sunmakta oldukça zorlanmaktadır. Bunun en büyük göstergesi maalesef dünyada yaşanan havacılık kaza ve kırımları ile birlikte havayolu işletmelerinde yaşanan rötarlardır. Dünyada artan yakıt ve enerji maliyetleri, rekabet koşulları gecikmeler konusundaki sorunu katlamaktadır. Yapılan bu çalışmada bu iki temel soruna çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Uçuş emniyeti ve verimliliği konusunda dünyada kabul görmüş SHELL Model ve CRM kavramlarını çalışmamızın omurgası yaparak bu iki kavrama dikkat çekilmek istendi. Bununla beraber CRM anlayışının kapsamı ve etki alanı ile de ilişkili Aeromony kavramı havacılık sektörü için önerildi. Diğer önemli problem olan havayolu işletmelerinde yaşanan gecikmeler konusunda ise özel bir havayolu şirketinin uçuş verileri değerlendirildi. Yaşanan gecikmelerin bir bölümünün uçuş operasyonu hazırlık sürecinde yaşanan aksaklıklar olduğunu düşünerek, bu problemin giderilmesi, en azından gecikme sürelerinin düşürülmesi adına“Koordine Birimi”önerisi getirildi. Özet olarak, uçuş emniyeti kavramının havacılık endüstrisi çalışanları için bir düşünce iklimi olması halinde olası kaza ve kırımların önüne geçilebileceği düşünülmektedir. Ayrıca rötar süresi konusunda yapılacak iyileştirmelerin havayolu işletmeleri ile birlikte ülke ekonomisine de katkı yapılacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
We are always pursuing the development and growth of the aviation industry in our country and in the world. With this development, problems within the sector are growing in the same place. Facing increasing passengers and aircrafts, airports are having difficulty in providing services. The biggest demonstration of this, unfortunately, is the delays experienced in airline business along with aviation accidents and crashes in the world. Increasing fuel and energy costs in the world are compounding the problem of delaying competition. In this work we have done, we are trying to proposing solutions to these two basic problems. We wanted to draw attention to these two concepts by making SHELL Model and CRM concepts accepted in the world about flight safety and productivity as the backbone of our work. We also proposed the Aeromony concept for the aviation sector, which is also related to the scope and scope of the CRM approach. Another major problem with airline companies is the delays experienced by a private airline company. Considering that some of the living delays are the flaws in the flight operation preparation process, the“Coordination Unit”proposal has been introduced in order to overcome this problem and to at least reduce the delay times. In summary, it is thought that if the concept of flight safety is a climate of thought for aviation sector employees, possible accidents and crashes can be avoided. It should also be noted that the improvements to be made regarding the delay period will contribute to the economy of the country together with airline operators.