Attila İlhan düşüncesinde ulusalcılık
Ulusalcilik in thought of Attila İlhan
- Tez No: 344804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Attila İlhan, ulusalcılık, Gazi Mustafa Kemal, laiklik, ulusal sentez, Attila İlhan, ulusalcılık, Gazi Mustafa Kemal, laicism, national synthesis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, Attila İlhan'ın“Ulusalcılık”fikriyatına anlamacı metodoloji ile yaklaşımın neticesinde ulaşılan yorumları içermektedir. Ulusalcılık, esasında birbirine karşıt gözüken sosyalist/sol düşünce ile ulusçuluğun bileşkesidir. Bu tezde cevabı aranan soru, birbirine karşıt olan bu iki ideolojinin nasıl ve hangi vasıtalarla ulusalcılık fikriyatında bir sentez ortaya çıkarabildiğidir. Birinci bölümde, ulusçuluk ideolojisinin genel özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Ulusçuluk hakkındaki farklı yorumlar dikkate alınarak, bu ideolojinin ırkçılığa açık olduğu dile getirilmiştir. İkinci bölümde, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Hristiyan cemaaat içinden doğan ulusçuluk hareketlerinden esinlenen ve bir tepki olarak gelişen“Müslüman/Türk milliyetçiliği”ele alınmıştır. Bu“milliyetçiliğin”, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile beraber Müslüman unsurlarından arındırılarak, yalnızca Türklüğe vurgu yapan,“laik millet”anlayışını içeren bir ulusçuluğa dönüşümü üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, Attila İlhan'ın ulusalcılık fikriyatını şekillendiren temel faktörler olarak Gazi Mustafa Kemal, laik/pozitivist anlayış, bilimsel metoda duyulan sarsılmaz inanç ve bu inançla gerçekleştirilmesi hedeflenen ulusal sentez ile 'ulusal sol'a ilişkin yorumlarımıza yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes comments of Attila İlhan's“Ulusalcılık”obtained as a result of approaching with comprehensive methodology. Ulusalcılık is principally the intersection of socialist/leftist thought and nationalism which actually are contrary to each other. This thesis searchs answer for how come and by means of what these to opposing ideology can reveal a synthesis underneath ulusalcılık. Key features of nationalist ideology were aimed to be explained in the first cheapter. The idea that this ideology is open to racism was put into words considering different remarks on nationalism.“Muslim/Turk nationalism”which was developed as a reaction and inspired by nationalism movement which came out of Christian community in late period of Ottoman State was considered in the second chapter. The emphasis was put on the transformation of this“nationalism”to a nationalism which includes“secular state”, and emphasizes only Turkishness, detached from Muslim constituents by the foundation of Turkish Republic. Third cheapter constitutes the comments on the principal factors that shaped Attila İlhan's nationalist ideology such as Gazi Mustafa Kemal, laicism/positivist, firm belief for scientific method and national synthesis that is aimed to be followed by this belief and national left.