Doğa deneyimleri, açık alan rekreasyon güdüleri ve tatil aktivite tercihleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination relationship between nature experience, outdoor recreation motivation and vacation activity preferences
- Tez No: 344805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Leisure and tourism marketing, outdoor recreation, motivation for outdoor recreation, nature experience, pleasure tourism market, Eskişehir
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Açık alan rekreasyonu olan doğa aktiviteleri, turizm, spor, eğitim, gibi farklı alanların etkisiyle hızla gelişen sosyal bir olgudur. Bu çalışmada, doğa aktivitelerinin turizm ve rekreasyon ürünü olarak pazarlanmasına fayda sağlamak üzere, doğa temelli açık alan rekreasyonu ve tatil turizmi arasındaki davranışsal ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Açık alan rekreasyon davranışının belirlenmesinde Deneyim Tercihleri Kuramı temelinde açık alan rekreasyon güdüleri ve Deneyim Ekonomileri Kuramı temelinde doğa deneyimleri araştırılmıştır. Tatil turizmi davranışının belirlenmesinde ise önemli bir pazar bölümlendirme değişkeni olan tatil aktivite tercihleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında, Eskişehir?de bireysel ya da grup olarak doğa aktivitelerini gerçekleştiren rekreasyonistler üzerinde yapılan uygulamada, yüz yüze ve internet yoluyla anket tekniklerinden yararlanılmış ve çok boyutlu nicel veri analizi yöntemlerinden Yapısal Eşitlik Modellemesi?ne başvurulmuştur. Yapılan analiz sonucunda, Eskişehir açık alan rekreasyonist profilinin ortaya konmasının yanı sıra açık alan rekreasyon güdüleri, doğa deneyimleri ve tatil aktivite tercih yapıları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tüketici davranışı bağlamında açık alan rekreasyonistlerinin tatil turizmi pazarıyla ilişkili olduğu görülmüştür. Bu noktada hem turizm hem de rekreasyon pazarında, açık alan rekreasyonistlerinin özel bir pazar bölümü olarak ele alınması ve bu pazara yönelik doğa temelli ürün geliştirilmesi konusunda öneriler sunulmuştur. nahtar Kelimeler: Boş zaman ve turizm pazarlaması, açık alan rekreasyonu, açık alan rekreasyon güdüleri, doğa deneyimi, tatil pazarı, Eskişehir
Özet (Çeviri)
Nature activities, within nature based outdoor recreation, are considered as a developing social phenomenon with effects of different areas such as tourism, sport and education. In this study, it is aimed to describe behavioral relationship between nature based outdoor recreation and vacation tourism in order to benefit the marketing of nature activities as tourism and recreation products. Explaining the behavior of outdoor recreation, Experience Preferences Theory was applied to determine the outdoor recreation motivation and Experience Economic Theory was applied to determine the nature experience. Additionally, vacation activity preferences that is an important variable in market segmentation, were examined in the determination of the behavior of vacation tourism. As a part of the study, in Ekişehir a survey research via questionnaires upon recreationists actualizing individual or group nature activities is carried out and Structural Equation Modelling from methods of multivariate data analysis is consulted. In the result of analysis, it is determined that there are correlations between nature experiences, vacation activity preference and motivation for outdoor recreation structures and also outdoor recreation profile in Eskişehir displayed. In conclusion, it is determined that outdoor recreationists have a deficient relationship with pleasure tourism market. At this point, implications are suggested that outdoor recreationists are regarded as a special market segment and this market led nature based products are developed in the market of both tourism and recreation.