Türkiye'de turizm pazarlaması alanyazınının gelişim süreci (1990-2012)
Development process of tourism marketin literature in Turkey (1990-2012)
- Tez No: 344806
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ KOZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Bilgi ve Belge Yönetimi, Turizm, Bibliography, Information and Records Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Pazarlaması, Alanyazın Gelişimi, Basit Uyum analizi, Sosyal Ağ Analizi, Bibliyometri, Tourism Marketing, Development of Literature, Correspondance Analysis, Social Network Analysis, Bibliometrics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Turizm pazarlaması alanı, Türkiye?de turizm konulu akademik çalışmalar içinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye?deki turizm pazarlaması alanyazınının 1990-2012 yılları arasında geçirmiş olduğu değişimin belirlenmesinin amaçlandığı bu tez çalışmasında, alanyazındaki değişimin ortaya çıkarılabilmesi için bibliyometrik parametreler belirlenerek, turizm pazarlaması alanında hakem denetimli dergilerde yayımlanan toplam 627 makale, elektronik ve basılı birçok kaynaktan derlenmiş ve belirlenen bibliyometrik parametreler doğrultusunda incelenmiştir. Turizm pazarlamasıyla ilgili makalelerin genel profilinin belirlenmesi amacıyla ilk olarak sıklık analizi yapılmıştır. Bibliyometrik parametreler arasındaki ilişkilerin ve dağılımların belirlenmesi amacıyla basit uyum analizine; alanyazına katkı sağlayan kurumların birbirleriyle aralarındaki işbirliğinin, alanyazında baskın olan yazarların ve lisansüstü tez danışmanlarının baskınlığının belirlenmesi amacıyla sosyal ağ analizine başvurulmuştur. Sonuç olarak, alanyazının gelişiminde çok yazarlılık oranının, akademik yükseltmelerin, yurtdışında eğitim görmenin ve alanyazına katkı sağlayan yazarların lisansüstü tez danışmanlarının önemli ölçüde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism marketing area has an important place in academic studies on tourism in Turkey. The aim of the study is determination of change in literature on tourism marketing in Turkey between the years of 1990-2012. For this purpose, a total of 627 articles published in peer-reviewed journals in the field of tourism marketing, which complied from many electronic and printed sources, analyzed in accordance with the determined bibliometric parameters in order to reveal the change in the literature. Firstly frequency analysis was used determination the general profile of articles on tourism marketing. Subsequently in order to determine the relationship between the bibliometric parameters and the distributions of the parameters, correspondence analysis was applied. Furthermore social network analysis was used to expose the collaboration of the institutions that contribute to the literature and the dominant post-graduate dissertation authors and advisors. As a result, the rate of multiple authorships, academic upgrading, study abroad and the postgraduate thesis advisors have influenced significantly the development of tourism marketing literature in Turkey.