Arapçada fiil gibi amel eden isimler
Nouns functioning like verbs in Arabic
- Tez No: 344927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM TANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili Grameri, Sarf, Nahiv, Kur'ân-ı Kerîm, Arabic Grammar, Syntax, Morphology, Quran
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Arapçada fiil olmadıkları halde fiillerden ve isimlerden türetilen ve bir takım şartları taşıdıklarında fiil gibi amel eden, fiil yerinde kullanılan isimleri sekiz ana bölümde toplamak mümkündür. Bunlar Arapçada yaygın olarak kullanıldıkları için Arap Dili Gramerinde önemli bir konuma sahiptirler. Çalışmamızın giriş bölümünde Arap gramerinin doğuşundan ve Arap gramerinin temel taşları olan nahiv ve sarf ilminden bahsettik. Birinci bölümde, fiil gibi amel eden isimlerin tarîflerini, türetilişlerini, vezinlerini ve çekimlerini anlatmaya çalıştık. İkinci bölümde ise fiil gibi amel eden isimlerin, hangi şartlara hâiz olduklarında fiil yerinde kullanıldıkları, ma'mûllerine etkileri ve dil âlimlerinin konumuzla ilgili farklı görüşlerini belirtmeye çalıştık. Örneklerimizi Kur'ân-ı Kerîm, Hadîs-i şeriflerden ve Arap şiirlerinden seçmeye özen gösterdik.
Özet (Çeviri)
In Arabic, it is possible to collect the nouns which are used in place of verbs and which function like verbs under certain circumstances in 8 groups. They are derived from verbs or nouns even if they are not verbs. They have a significant position in Arabic Grammar since they are commonly used. The birth of Arabic Grammar and the basics of Arabic Grammar as syntax and morphology are presented in the introductory part of this study. The definitions, derivations, inflections and prosody of nouns functioning like verbs are studied in the first section. Under which circumstances nouns functioning like verbs are used in place of verbs, their effects on their derivations, inflections and differend ideas of linguist on this issue are presented in the second section. Examples are carefully selected from Quran, Hadith and Arabic poems.