Dynamic and static balance differences based on gender and sport participation
Cinsiyet ve spor katılım dayalı dinamik ve statik denge farkları
  1. Tez No: 345148
  2. Yazar: BAHMAN GOLSHAEI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Statik Denge, Dinamik Denge, Sedentar, Dominant Bacak, Futbolcular, Static Balance, Dynamic Balance, Sedentary, Soccer Players, Dominant Leg
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Futbol muhtemelen en çok taraftarı olan ve küresel spor alanında en çok moda olan spordur ve ayrıca en az 240 milyon sporcu sık sık bu oyunu oynamaktadırlar (FIFA, 2000). Hâlbuki bu oyuncuların birçoğu genç ve profesyonel olmayan sporculardır. Bu bireylerin okulları ve kulüpleri içinde mali değerleri de yoktur ve fiziksel durumları ve güvenlikleri içinde gerekli tedbirler alınmamaktadır. Denge yeteneği ve performansı sporda özellikle futbol konusunda kritik konulardan birisi olarak kabul edilmektedir. Öte yandan biz insanların iki ayaklı olduğumuz gerçeği göz ardı edilmemelidir. Yürüme, koşma, zemin üzerinde durma bizim denge sistemimiz için kritik bir meydan okumaya neden olur. Bu gerekçelerden kaynaklı olarak, bu çalışma sporcu (futbol) olan ve olmayan bireylerin (üniversite öğrencisi) dinamik ve statik dengelerinin değerlendirmesi amacıyla yapılmıştır. 37 spor yapmayan üniversite öğrencisi (M = 27.67, SD = 3.24 y) ve 36 futbolcu oynayan öğrenci (M = 21.60, SD = 2.28 y) çalışmaya katılmıştır. Bir bacak denge testi ve ?Star Excursion Denge Testi? metotları katılımcıların statik ve dinamik dengelerini değerlendirmek için kullanılmıştır. MANOVA test sonuçları spor katılımı için dengenin önemli bir etkisinin olduğunu göstermiştir (Wilks 'Lambda = 0,620, F (4, 66) = 10.123, p .05, kısmi 2 = .042 Wilks 'Lambda = .958, F (4, 66) = .721, p = 0,580) anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Benzer şekilde, istatistiksel olarak grup ve cinsiyet etkileşimi anlamlı bulunmamıştır (Wilks' Lambda=.941, F (4, 66) = 1.028, P=.400; p > .05, partial ?2 = .05).
Özet (Çeviri)
Soccer possibly has the majority fans and may be the most fashionable sport in the global sporting field and at least 240 million people frequently participate in soccer (FIFA, 2000). While adolescence players are mostly not professional and have no fiscal worth for their school or probably for their clubs, but their sustained physical condition and security has a critical value. The matter of balance is considered as one of the critical issues in sports especially in soccer. On the other hand human beings are bipeds so walking, running, and standing over the ground causes a critical challenge to their balance system. The purpose of this study is to compare the static and dynamic balance performance of males and females, and of athletes and sedentary collegiate adolescents. Participants were 37 sedentary university students (M = 27.67, SD = 3.24 y) and 36 soccer players (M = 21.60, SD = 2.28 y). The tests for evaluating static and dynamic balance were One-leg Standing Balance & Star Excursion Balance Tests respectively. Results of MANOVA indicated a significant main effect for sport participation (Wilks' Lambda = .620, F (4, 66) = 10.123, p < .01, partial 2 = .38). However, results showed no significant main effect for gender (Wilks' Lambda = .958, F (4, 66) = .721, P = .580; p > .05, partial 2 = .042). Similarly, no significant interaction effect was observed for gender and sport participation as independent variables with four levels of balance performance as the dependent variables (Wilks' Lambda = .941, F (4, 66) = 1.028, P=.400; p > .05, partial ?2 = .05).