Effects of 6 weeks psychological skill training on team cohesion, self-confidence & anxiety: A case of youth basketball players
6 haftalık psikolojik beceri antrenmanı uygulamasının takım bütünlüğü, kendine güven ve kaygı düzeyleri üzerine etkisi: Genç basketbol oyuncuları örneği
  1. Tez No: 345149
  2. Yazar: BÜLENT OKAN MİÇOOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI, PROF. DR. FEVZİYE HÜLYA AŞÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik beceri antrenmanı, Takım bütünlüğü, Özgüven, Kaygı, Psychological skill training program, Team-cohesion, Self-confidence, Anxiety
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı, zihinsel-davranışçı yaklaşıma dayanan 6 haftalık psikolojik beceri antrenmanın daha önceden bu yönde herhangi bir eğitim almamış olan bir basketbol takımı sporcularında ki takım bütünlüğü, kendine güven ve kaygı düzeylerine olan etkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemini 36 erkek sporcudan oluşan iki basketbol takımı oluşturmaktadır. Psikolojik beceri antrenmanı programı sporcular için şekillendirilmiş ve program içerisinde takım yapılandırma, hedef belirleme, imgeleme, kendi kendine konuşma, motive edici konuşma, düşüncenin yönünün değiştirilmesi, otojenik antrenman ve aşamalı gevşeme teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın nicel bölümü içerisinde, Grup Çevresi Anketi, Sürekli Sportif Güven Envanteri ve Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri sporculara uygulanmıştır. Bu anketler program öncesi, program sonrası, birinci, ikinci ve üçüncü kalıcılık testinde sporculara doldurulmuştur. Çalışma içerisinde uygulanan psikolojik beceri antrenmanının geçerliliğini desteklemek için nitel süreçler uygulanmıştır. Deney grubu içerisinden altı sporcu ve takımın koçu ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Karışık dizayn çok yönlü varyans analizi sonuçları, takım bütünlüğü için tüm uygulamalar sürecinden sonra anlamlı farklılıklar oluştuğunu göstermiştir (F [16, 19] = 3.25, p < .05). Karışık dizayn tek yönlü varyans analizi sonuçları incelendiğinde ise sürekli sportif güven için anlamlı farklılıklara ulaşıldığını (F [4, 31] = 12.05, p < .05) fakat sürekli kaygı envanteri için sonuçlarda herhangi anlamlı bir farklılığa ulaşılmamıştır (F [4, 31] = .58, p > .05). Bunlarla birlikte deney ve kontrol gruplarını karşılaştıran analizler incelendiğinde, gruplar arasında anlamlı farklıklar oluştuğu saptanmıştır. Sonuç olarak, deney grubu basketbol takımına uygulanan psikolojik beceri antrenmanının sporcuların takım bütünlüğü ve sportif güven becerileri üzerine beklenen şekilde olumlu katkıları olduğunu fakat sporcuların kaygı düzeyleri üzerinde herhangi anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the impact of six weeks psychological skills training program (PST) based on cognitive-behavioral conceptual framework on the team cohesion, confidence, and anxiety of an intact team. Participants consisted of two teams of 36 male youth basketball players. The PST program consisted of team building, goal setting, relaxation, imagery, self-talk, pep-talk, converting thoughts, autogenic training, and progressive relaxation techniques. For the quantitative part of the study Group Environment Questionnaire (GEQ), the Trait Sport-Confidence Inventory (TSCI), and the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) were given during the pre-intervention, post-intervention, first, second and third follow-up tests. Qualitative process was used in current study to support validation of implied PST program. Six players and coach were interviewed with semi-structured questions. A mixed design MANOVA revealed significant differences over time for team cohesion (F [16, 19] = 3.25, p < .05). A mixed design ANOVA revealed significant differences over time for self-confidence (F [4, 31] = 12.05, p < .05) but there was no significant differences for anxiety (F [4, 31] = .58, p > .05). Moreover, comparison between experimental and control group results indicated that there was a significant results between those two groups. Overall, it was concluded that the PST program with experimental team affected athletes? team cohesion and self-confidence levels positively but there was no significant affect on athletes? anxiety levels.