Okul öncesi eğitim programındaki duyuşsal ve sosyal becerilere yönelik hedeflere uygun olarak hazırlanan aile katılımlı sosyal beceri eğitimi programının çocuklarda sosyal becerilerin gelişimine etkisi
The effects of family involved social skills training programme, which is prepared in accordance with the goals related to affective and social skills in pre-school education programme, on children's social skills' development
- Tez No: 189793
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. IŞIK GÜRŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Aile Katılımı, Sosyal Beceri Eğitimi, Preschool Instruction, Parents Involvement, Social Skills Instruction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı geliştirilen aile katılımlı sosyal beceri eğitimiprogramı ile ailelerden destek alan bir yaklaşımla okul öncesi eğitim almakta olan 6yaş grubu çocukların temel sosyal becerilerinin desteklenmesi ve geliştirilmesidir.Bu araştırma, anaokuluna devam eden 6 yaş grubu kırk çocuk ve ailelerininkatılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırmanın modeli öntest-sontest kontrol grupludeneysel desen olarak belirlenmiştir. lgili desen uyarınca, deney ve kontrol gruplarıbelirlendikten sonra her iki grubun öğretmenleri tarafından, Sosyal BecerileriDeğerlendirme Ölçeği, Okul Öncesi Çocuklar çin Psikolojik Gözlem Formudoldurulmuş, çocukların ailelerine ise Aile Katılım Ölçeği ve kişisel bilgi formuuygulanmıştır. Deney Grubundaki çocuklara sekiz hafta süresince toplam 43aktiviteden oluşan ?Aile Katılımlı Sosyal Beceri Eğitimi? uygulanmıştır. Kontrolgrubunda günlük eğitim öğretim aktivitelerine herhangi bir müdahaledebulunulmamıştır. Sekiz haftalık program uygulamasının sonunda deney ve kontrolgruplarına aynı ölçekler son test olarak tekrar uygulanmış ve toplanan veriler analizedilerek değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda:1. Aile Katılımlı Sosyal Beceri Eğitimi Programı uygulanan grupta yer alan ailelerinAile Katılım Ölçeğinden aldıkları son-test puanlarının kontrol grubunda yer alanailelerin aynı ölçekten aldıkları son-test puanlarına göre anlamlı derecede artışgösterdiği görülmüştür. Deney grubunun ön test-son test puanlarının Wilcoxonişaretli sıralar testi sonuçlarına göre ölçeğin her boyutu için anlamlı fark eldeedilmiştir. Ayrıca kontrol grubunda yer alan ailelerin ön test-son test puanları analizedildiğinde ölçeğin Okul Temelli Katılım alt Boyutunda anlamlı fark bulunurkendiğer iki boyutta anlamlı farka rastlanmamıştır.2. Aile Katılımlı Sosyal Beceri Eğitimi Programı uygulanan grupta yer alançocukların Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeğinin; Kişiler Arası lişkiler, SözelAçıklama Becerileri, Dinleme Becerileri ve Kendini Kontrol Etme becerileri altölçeklerinden aldıkları son-test puanların kontrol grubunda yer alan çocukların aynıölçekten aldıkları son-test puanlarına göre anlamlı derecede artış gösterdiğigörülmüştür. Deney grubunda yer alan çocukların ön test-son test puanlarınınkarşılaştırılması sonucunda ölçeğin her boyutu için anlamlı fark elde edilmiştir.Ayrıca kontrol grubunda yer alan çocukların ön test-son test puanlarınınkarşılaştırılmasından elde edilen sonuca göre ölçeğin Kendini Kontrol Etmebecerileri alt boyutunda anlamlı fark bulunurken diğer üç boyutta anlamlı farkarastlanmamıştır.3. Aile Katılımlı Sosyal Beceri Eğitimi Programı uygulanan grupta yer alançocukların Psikolojik Gözlem Formunun, Psikososyal Gelişim alt boyutundanaldıkları son-test puanlarının kontrol grubunda yer alan çocukların aynı ölçektenaldıkları son-test puanlarına göre anlamlı derecede artış gösterdiği, yönünde sonuçlarelde edilmiştir. Deney grubunda yer alan çocukların formdan aldıkları ön test-sontest puanlarının karşılaştırılması sonucunda anlamlı fark elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to support and develop the basic social skillsof preschool children by a with parent involved social skill programme with a parentinvolement approach.The research was conducted with 40 six years old preschool childrenattending kindergarten and their parents. The research was demonstrated as pre-posttest experimental design with experimental and control group. After experimentaland control groups determined, teachers in each group has filled Social SkillsEvaluation Scale and Psychological Observation Form for Preschool Children andparents were given Parents Involvement Scale and Personal Information Form. Thechildren in experimental group received ?Parents Involved Social Skill Instruction?consisting of 43 activities during eight weeks whereas the control group were treatednormally without any interference of their daily routine activities. At the end ofprogramme application, the same scales and forms were given to both groups as posttest and the gathered data were analysed and evaluated.At the end of the research:1. The results demontrate that the Parents Involvement Scalep pre and post-testscores of parents in Parents Involved Social Skills Programme has increasedsignificantly with respect to the parents in control group. The pre-test post-test scoresof each subscale determine a significant difference between the scores. The onlysignificant difference between the score of pre-test and post-test of the control groupparents were seen to be in School Based nvolement Subskale.2. Post-test scores of children in the experimental group were observed to increasesignificantly compared with post-test scores of children in control group regardingthe subscales of Interpersonal Relations, Verbal Explanation Skills, Listening Skillsand Self-Control Skills in The Social Skills Evaluation Scale. The pre-test post-testscores were observed to differ significantly for each subscale for the experimentalgroup. Moreover, when the pre-test post-test scores of the children in control groupwere analized it only significant difference is found in Self-Control Skills subscalewhereas there was no significant difference in other three subscales.3. The experimental group and conrol group regarding the subscale of PsychosocialDevelopment in The Psychological Observation Form for Preschool Children. Therewas significant difference between the post-test scores of the form differedsignificantly fo the experimental group.