Action research on multiple intelligences based instruction in pre-school foreign language classes
Okulöncesi yabancı dil sınıflarında çoklu zeka kuramı temelli öğretim üzerine bir eylem araştırması
- Tez No: 345164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, İngiliz dili öğretimi, erken çocukluk döneminde yabancı dil eğitimi, Multiple Intelligences Theory, English Language teaching, early childhood foreign language education
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yabancı dil öğretimi; kullanılacak yöntem ve teknikler ve yabancı dil eğitimine başlama yaşı her zaman tartışmalı bir konu olmuştur. Bu yöntem ve tekniklerde mevcut birçok çalışma vardır ve Çoklu Zeka Kuramı da bu yöntem ve tekniklerden birisidir. Yaş faktörüyle ilgili araştırmalar ise yabancı dil öğreniminin erken yaşta daha kolay ve daha başarılı olduğunu göstermiştir. Ancak, Türkiye?de erken çocukluk döneminde yabancı dil eğitimi ile ilgili çalışmalar çok azdır. Bu çalışma; Ankarada bir anaokulunda, Çoklu Zeka Kuramı temelli öğretim tasarımı kullanarak İngilizce sınıflarını geliştirmeyi amaçlayan bir eylem araştırmasıdır. Bu çalışmaya on yedi katılımcı katkı sağlamıştır ve bu katılımcılar, 9 beş yaş grubu öğrencisini (N=9), 7 altı yaş grubu öğrencisini (N=7) ve bir İngilizce öğretmenini (N=1) kapsamaktadır. Okuldaki beş ve altı yaş grubu öğrencilere Çoklu Zeka Kuramı temelli on iki haftalık ders planları uygulanmıştır. Yaş farkı ve öğrencilerin olgunlaşma düzeyindeki farklılıklardan dolayı 5 ve 6 yaş öğrenci gruplarının ders planları arasında küçük farklılıklar vardır. Veriler; sınıf gözlemi, İngilizce öğretmeniyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğretmen ve öğrencilerle yapılan yansıtıcı görüşmeleri içeren nitel yöntemlerle toplanmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan on iki haftalık ders planlarının uygulanması süresince araştırmacı ve okul müdürü tarafından sınıf gözlemleri yapılmıştır. Öğretmenin teori, ders planları ve çalışma sürecindeki deneyimleriyle ilgili görüşlerini öğrenmek amacıyla uygulamadan önce ve sonra öğretmenle birlikte yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Her ders sonunda ise öğretmen ve her gruptan iki öğrenci ile o günün dersi ile ilgili yansıtıcı görüşmeler yapılmıştır. Veriler üçgenleme yöntemiyle analiz edilmiştir ve sonuçlar hem öğrenci hem de öğretmen görüşlerine göre, Çoklu Zeka Kuramı temelli öğretimin anaokulu öğrencilerinin yabancı dil gelişimine olumlu bir şekilde katkı sağladığını göstermiştir. Ayrıca, öğrenciler Çoklu Zeka Kuramı temelli İngiliz Dili öğretimine olumlu bir şekilde tepki vermiştir.
Özet (Çeviri)
Foreign language education has always been a controversial issue among the educators in terms of methods and techniques and age to start the foreign language education. There are numerous studies in these methods and techniques and Multiple Intelligences (MI) Theory (MIT) is one of them. For the view of the age factor, the studies suggest that learning a foreign language is easier and more successful at young ages. However, there is little research in Turkey focusing on foreign language education in early childhood. This study is an action research that aims to improve English language classes through MI based instructional design in a pre-school setting in Ankara. Seventeen participants including nine students in five-year-old age group (N=9), seven students in six-year-old age group (N=7) and one English language teacher (N=1) contributed to the study. The school was chosen among ninety private pre-schools which had English classes in Ankara. Five and six year-old student groups in the school were subjected to twelve-week instructional learning environment based on the Multiple Intelligences Theory. The lesson plans had slight differences between the five-yearold and six-year-old student groups because of age factor and maturation of the students in these ages. Data were collected through qualitative methods including classroom observations, semi-structured interviews with the English language teacher and reflective interviews with the teacher and the students after each session. Classroom observations were conducted by the researcher herself and an interrater. The English language teacher was interviewed before and after the implementation period in order to learn the perceptions of teacher about the theory, lesson plans and her perceptions about the whole process. At the end of each lesson, the teacher and two students from each group were interviewed to receive reflections of their experiences about the lesson of the day. All data were triangulated and the results showed that Multiple Intelligences based instruction contributed positively to the foreign language development of pre-school children from both the perspectives of the students and the teacher. Also, the students reacted positively towards English language learning in a Multiple Intelligences based learning environment.