Yıldırmanın örgütsel sessizlik üzerine etkisi ve işletmelerde bir araştırma
The effect of mobbing on organizational silence and a research in organizations
- Tez No: 345281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN BARUTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yıldırma, Örgütsel Sessizlik, Gaziantep, Tekstil, Mobbing, Organizational Silence, Gaziantep, Textile
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, yıldırma mağduru olan çalışanların örgütsel sessizlik eğiliminde bulunup bulunmadıklarını tespit etmektir. Yıldırma ve sessizlik davranışının cinsiyet, yaş ve eğitim durumu gibi demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği de çalışma kapsamında ele alınmıştır. Tez genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yıldırma kavramı tanıtılmıştır. Bunun yanında, yıldırmanın aşamaları, diğer kavramlarla ilişkileri, nedenleri, sonuçları vs. bilgiler de verilmiştir. İkinci bölümde örgütsel sessizlik kavramı ele alınmıştır. Ek olarak, çalışanların örgüt içerisindeki konuşma biçimleri, örgütsel sessizliğin teorik temelleri, örgütsel sessizliğe neden olan faktörler, örgütsel sessizlik türleri ve örgütsel sessizliğin sonuçlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise uygulamayı kapsamaktadır. Bu çalışma için kullanılacak veriler, Gaziantep'te tekstil sektöründeki 211 çalışana anket uygulanmak suretiyle elde edilmiştir. Anket yolu ile toplanan veriler SPSS 16.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yıldırma davranışlarıyla örgütsel sessizlik arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, araştırmada önerilen hipotezler, H8 hipotezi dışında, birbiriyle ilişkilidir ve kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this survey is to determine that the employees, who are the victims of mobbing, whether trend in organizational silence or not. Also the variation of mobbing and silence behaviour according to the demografic variables like gender, age and education are examined in the study. The thesis basically consists of three parts. In the first part, definition of mobbing is given. Besides, phases of mobbing, relations with the similar terms, reasons, consequences of mobbing etc. are explained. In the second part, definition of organizational silence is given. Additionally; speaking styles of employees in the organization, factors which cause organizational silence, the types and results of organizational silence are mentioned. Third part is about the application. The data to be in this study are obtained from 211 employees working in textile sector in Gaziantep. Data, which are collected by survey, are analysed in SPSS 16.0. According to research results, it is found that there is a significant relationship between mobbing behavior and organizational silence. Consequently, all hypotheses except H8 are supported and revealed related each other.