İş yerinde yıldırma davranışlarının örgütsel sessizlik ve tükenmişlik üzerine etkisi: Sivas'ta 3 ve 4 yıldızlı otel çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of lightning behaviors on organizational silence and burnout in the workplace: A research on 3 and 4 star hotel employees in Sivas
- Tez No: 594508
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN FİLİZÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Tükenmişlik, Örgütsel sessizlik, Turizm, Mobbing, Burnout, Organizational Silence, Tourism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yıldırma davranışları son zamanlarda iş hayatında önemli örgütsel sorunların başında gelmektedir. İş yerinde yaşanan yıldırma davranışları, örgütsel ve bireysel anlamda birçok olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle çalışmanın temel amacı, insanlarla yüz yüze iletişimin zorunlu olduğu hizmet sektörünün önemli yapı taşlarından sayılan, otel işletmelerinde yaşanan yıldırma davranışlarının, örgütsel sessizlik ve tükenmişliğe olan etkisini incelemek olmuştur. Bu amaç doğrultusunda, hazırlanan çalışmanın evrenini, Sivas ilinde faaliyet gösteren, turizm işletme ve yatırım belgeli otellerde çalışan 204 kişi oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklem gurubunu ise, anketlerin uygulanacağı 10 - 17 Ocak 2019 tarihinde araştırmaya gönüllü olarak katılan ve anket formunu geçerli doldurduğu görülen, toplam 158 personel oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Örneklem gurubuna uygulanan anket, demografik değişkenlerin tespitine yönelik sorular,“İşyeri Zorbalığı Ölçeği”,“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”ve“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”nden oluşmaktadır. Veri toplama araçlarıyla elde edilen anketler, SPSS 22.0 paket programıyla %95 güven aralığında analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, işyerinde yıldırma davranışlarına maruz kalan kişilerin işlerini değiştirme düşüncesine sahip oldukları, örgütsel sessizlik ve tükenmişlik düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca yıldırma, örgütsel sessizlik ve tükenmişlik faktörlerinin birbiriyle olan ilişki düzeyi; yıldırma davranışlarının örgütsel sessizliğe etkisi %49, yıldırmanın tükenmişliğe olan etki seviyesi %50 olduğu görülürken, örgütsel sessizliğin tükenmişliğe olan etkisinin seviyesi %50 oranında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mobbing behavior is one of the most important organizational problems in business life. Mobbing behaviors in the workplace have many negative consequences in organizational and individual terms. Therefore, the main aim of the study was to investigate the effects of mobbing behaviors in hotel establishments, which are considered as important building blocks of service sector where face to face communication with people is obligatory, on organizational silence and burnout. For this purpose, the population of the study is composed of 204 people working in different 3 - 4 - star hotels operating in Sivas. The sample group of the study consisted of 158 personnel who participated in the study voluntarily on 10 - 17 January 2019, on which the questionnaires will be applied. In the study, a questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire applied to the sample group consisted of questions about demographic variables,“Workplace Bullying Scale”,“Organizational Silence Scale”and "Maslach Burnout Scale. The questionnaires obtained with the data collection tools were analyzed with the SPSS 22.0 package program at 95% confidence interval. As a result of the analyzes, it was seen that people who were exposed to intimidation behaviors in the workplace had the idea of changing their jobs and their levels of organizational silence and burnout were high. In addition, the relationship between intimidation, organizational silence and burnout factors; while the level of mobbing behaviors was found to be 49%, the level of mobbing with burnout was 50%, while the level of organizational silence with burnout was 50%.