Yıldırmanın (mobbing) örgütsel bağlılık ve kişi-iş uyumu üzerindeki etkisi
The effect of mobbing on organizational commitment and person - job fit
- Tez No: 423195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ŞEŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing (yıldırma), Örgütsel Bağlılık, Kişi-İş Uyumu, Mobbing, Organizational Commitment, Person-Job Fit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde ister küçük bir işletmenin olsun ister büyük örgütlerin olsun en önemli sermayesi beşeri sermaye olan insandır. İşte bu yüzden örgütler insan kaynakları ve yönetim organizasyon bölümlerine önem vermektedir. Özel sektör ya da kamu kurumlarında en önemli amaçlardan birisi çalışanlardan maksimum verim almaktır. Bu sebeple çalışanların örgüte bağlılığı ve yaptığı işe uyum sağlaması son derece önemlidir. Bu yüzden örgüt yöneticileri çalışanların bağlılıklarını artıracak ya da yaptıkları işlerden tatmin olabilmeleri için yöntemler ortaya koymalıdır. Ayrıca çalışanların örgütlerine bağlı kalabilmeleri ve verimli olabilmeleri için çalıştıkları ortamda mutlu ve huzurlu olmaları gerekmektedir. Çalışanların daha etkin ve verimli çalışabilmeleri için işyerlerinde kendilerini güvende hissetmeleri gerekmektedir. Çalışanların baskı gördüğü, dışlandığı, küçümsendiği ve rahatsız olduğu davranışlarla karşılaştığı ortamlarda örgüte bağlı kalması veya ondan verim beklenmesi söylenemez. Böylece mobbingin örgütler açısından önemli bir kavram olduğu ortaya çıkmaktadır ve bu davranışların örgütsel bağlılığı ve kişi-iş uyumunu olumsuz etkilediği söylenebilir. Yapılan bu çalışmada mobbing olarak nitelendirilen ve günümüzün güncel bir sorunu haline gelen mobbingin örgütsel bağlılığa ve kişi-iş uyumuna etkisi incelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle mobbing kavramı ile ilgili literatür araştırması yapılıp, sonuçlar derlenip sunulmuş, daha sonra aynı özveriyle örgütsel bağlılık kavramı ve kişi-iş uyumu ele alınmıştır. Daha sonra bir kamu kurumunda çalışanlar üzerinde anket uygulaması yapılırken katılımcıların mobbinge maruz kalma durumları ile örgütsel bağlılıkları ve kişi-iş uyumu ilişkileri ortaya konmuştur. Sonuç olarak, yapılan araştırma sonunda ele alınan bağımsız değişken olan yıl mobbing ile bağımlı değişkenler örgütsel bağlılık ve kişi-iş uyumu üzerinde olumsuz etkilerinin ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, the most important capital of both a small company and big organizations is person that is the human capital. That's why; the organizations give very much importance to human resources on human capital. In private sector or public institutions, one of the most important goals is to acquire the maximum efficiency from employees. Therefore, employees' commitment to organization and their harmony with their job is extremely important. In this sense, managers should implement methods for increasing employees' commitment to their jobs and improve their job satisfaction. Furthermore, to keep organizational commitment and be productive, employees should be peaceful and happy in their job environment. Employees must feel safe in the workplace in order to work more effectively and productively. Organization commitment or work efficiency cannot be expected from the employee's where they are excluded, undervalued, suffered from oppression, and faced with behaviors which are uncomfortable for them. Therefore, it is revealed that mobbing is an important element to take seriously for organizations and it can be said that these behaviors affected the organization commitment and person-job fit negatively. In this study, it is intended to investigate the effects of mobbing which is described as intimidation on organization commitment. Firstly, literature review about mobbing concept is outlined, the compiled results were presented, and then the organization commitment and person-job fit are discussed with the same perspective. Afterwards, the relation of mobbing exposure with organization commitments and person job fit has been demonstrated during a survey conducted on employees working in a public institution. As a result, at the end of the research carried out it is seen that negative effects of the independent variable which is mobbing and the dependent variables on organization commitment and person-job fit have emerged.