Bilişim teknolojileri konusunda yapılmış hizmet içi eğitimlerin niteliğini etkileyen faktörler: Bir içerik analiz çalışması
Factors affecting the quality of in-service trainings about information technology: A content analysis
  1. Tez No: 345289
  2. Yazar: ÖNDER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN KURŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri, Hizmet içi Eğitim, Information Technology, In-Service Training
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Herhangi bir yeniliğin amacına ulaşması, o yeniliği öğretmenlerin anlaması, kabullenmesi ve uygulanmasına bağlıdır. Sistemdeki değişiklikler kişisel değişimle yakından ilgilidir. Bu aşamada hizmet içi eğitim önemlidir. Hizmet içi eğitim öğretmenlere yeniliklerin, reformların ve gelişmelerin tanıştırılması, gerekli eğitimlerin verilmesi ve değişimin kolaylaştırılmasında önemli yere sahiptir. Bu kapsamda teknolojinin eğitim alanlarına entegrasyonu söz konusu olmaktadır. Bu entegrasyon sürecinde etkili yöntemlerden biri de hizmet içi eğitimdir. Bu çalışmada bilişim teknolojileri konusunda verilen hizmet içi eğitimler ile ilgili yapılmış akademik yayınlar (tez, makale ve bildiri) incelenerek bu eğitimlerin niteliğini etkileyen temel faktörlerin neler olduğu ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmada araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemi kullanılmış ve Fraenkel & Wallen (2000)? in 8 aşamalı içerik analiz adımları takip edilmiştir. Konu ile ilgili bilimsel yayınlar sosyal ve eğitim alanındaki akademik yayınları barındırdığı için YÖK Tez Kataloğu, EBSCOHOST, ProQuest, Web of Science, Science Direct, IEEE/IET Electronic Library (IEL) ve Tokat-ULAKBİM veri tabanlarından elde edilmiştir. Detaylı bir araştırma sürecinden sonra incelenecek 170 adet yayın tespit edilmiş ve bu tespit edilen yayınların içerisinde 51 adet yayının sonuç ve öneriler bölümü bu çalışmanın bulgularında sunulan maddeleri oluşturmuştur. Oluşturulan maddeler hizmet içi eğitimi planlama, uygulama ve değerlendirme kavramsal çerçevesi kullanılarak ayrıştırılmıştır. Teknik alt yapı ve ortamın uygun olması ve hazır olması, HİE? lerin kursiyerlerin uygun zamanına göre olması, uzaktan eğitim uygulamalarının kullanılabilir olması ve kurs bitiminde kursiyerlerin değerlendirilmesi ortaya çıkan temel bulgulardır. Bu sonuçlar neticesinde bundan sonra bilişim teknolojileri konusunda yapılacak HİE?ler ve araştırma çalışmaları için ortaya çıkan bulgular ankete dönüştürülerek kursiyerler üzerinde uygulanabilir ve araştırma bulguları ile karşılaştırma yapılabilir. Ayrıca elde edilen bulgular bir kriter listesi olarak belirlenip BİT konusundaki HİE? lerin planlama ve değerlendirme aşamalarında yol gösterici olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Realization of any invention largely depends on the fact that these inventions must be fully understood, adopted and practiced by the teachers. Changes in the system are closely related to personal changes. In-service training is important at this stage. In-service training is especially important in that teachers have an opportunity to learn the latest innovations, developments and reforms through it. In this sense, integrating technology into education can be thought. No doubt, the most effective method in the process of integration is in-service training. The purpose of this study is to show the factors that affect the qualities of in-service trainings about information technology. The research was carried out through the method of content analysis as one of research methods and Fraenkel & Wallen (2000)? 8 step content analysis approach has been followed in the study. YÖK Thesis Catalogue, EBSCOHOST, ProQuest, Web of Science, Science Direct, IEEE/IET Electronic Library (IEL) ve Tokat-ULAKBİM databases were selected since these databases contains scientific publications on the subject of social and academic issue in the field of education. After a detailed search process, 170 publications were determined and from these publications results and conclusion part of 51 study were contributed items presented in the results of this study. These items were separated into three categories by using conceptual framework of planning, implementation and evaluation. Suitability and readiness of technical infrastructure and platform, arrangement of in-service trainings time according to participants, opportunity to use distance education applications and evaluation of participants at the end of the trainings were main findings of this study. Items emerged in the results of the study can be used in the formation of a survey which can be employed participants of in-service trainings and findings of the survey can be compared with results of this study. In addition to this, items generated in this study can be used as a checklist and this checklist can be used as guide in the planning and evaluation of in-service trainings about information technology.